Манастир Добрун

Манастир Добрун, у изворима познат као Крушево, налази се у живописном планинском крају на путу Вишеград –Ужице, 12 км од Вишеграда у клисури ријеке Рзав. Посвећен је Успењу Пресвете Богородице а подигли су га жупан Прибил и његови синови Стефан и Петар 1343. год. Овај последњи је, 1383.године, као монах Јован, сазидао и живописао припрату. Већ 1393. године, када су Турци први пут провалили у Босну, манастир је страдао. Обновили су га деспот Стефан Лазаревић и кнегиња Милица. Негдје на граници 18. и 19. вијека манастир је опустјео. О настанку и ранијој историји манастира нема поузданих података. Зна се да је једно вријеме био сједиште митрополије.
У својој историји је много пута уништаван и реконструисан. Највеће страдање манастир је доживјео у току другог свјетског рата, када су га Нијемци користили као складиште оружја, а при повлачењу 1945. године дигли су га у ваздух. Обновљен је 1946. године.
Манастир је био у потпуности живописан. Најпознатије, до данас сачуване фреске су фреска цара Душана са женом Јеленом и сином Урошем, као и фреска са ктитором манастира , жупаном Прибилом, његовим синовима и зетом Станом.
У стијенама изнад манастира налази се пећина чији је улаз био озидан сигом. У њој су живјели испосници који су силазили у манастир само за вријеме великих празника.
Манастир је дуго времена служио само као добрунска црква, а од 1993. године обновљено је монаштво и Добрун поново постаје активни манастир. У склопу манастирског комплекса налази се Музеј Првог српског устанка, Галерија, као и Музеј Митрополије дабробосанске.

Стари град Добрун

Stari grad DobrunНалази се у непосредној близини манастира Добрун, 150 м високо у стијенама. Био је некада најпознатији средњовјековни град у овој области , познат још у 15. Вијеку. Састојао се од тврђаве са жупским двором и три куле-стражарнице. Некада је био сједиште црквене и свјетовне власти за ове крајеве. По народном предању град је око 1440. подигла “ проклета Јерина“, жена српског деспота Ђурађа Бранковића, али се то не може тачно историјски потврдити . У средњем вијеку град је имао и своје подграђе у коме су боравили дубровачки трговци. До данас су сачувани само остаци кула, које се могу видјети са магистралног пута.

За стари град Добрун је везана интересантна легенда коју можете прочитати у секцији сајта Легенде .