Изузетна понуда Вишеграда на београдском сајму туризма

27.02.2017.

Туристичка организација Вишеград традиционално учествује на Међународном сајму туризма у Београду и може да буде поносна својом изузетном понудом, истакла је директор организације Оливера Тодоровић.

„Вишеград је заједно са Андрићградом дестинација која се обавезно посјећује. Овдје смо да представимо све садржаје које туристи могу да виде, првенствено културно-историјске знаменитости, манастире и цркве“, рекла је Тодоровићева Срни.

Она је истакла да се ове године промовише и производ „носталгија воз“, те „чаробни туристички“, од Златибора до Вишеграда. „На овогодишњем сајму имамо пуну подршку локалне власти, а на сајму су и представници локалне управе“, каже Тодоровићева.

У оквиру сајамских активности на штанду Туристичке организације Републике Српске потписан је Протокол о сарадњи између општина Чајетина у Србији и Вишеград у Републици Српској.

Споразум о сарадњи потписали су предсједник општине Чајетина Милан Стаматовић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је рекао да је споразум велики догађај за Вишеград јер значи наставак сарадње у култури, спорту и другим областима.

„Досадашња сарадња је била на високом нивоу, али очекујем да она буде још већа јер смо ми сусједне општине и треба да заједно стварамо боље и љепше услове у туристичком и сваком другом смислу и да његујемо праве сусједске односе“, истакао је Ђуревић. Он је рекао да Вишеград туристима може да понуди много, а да су најатрактивније локације Андрићград и вишеградска ћуприја, те бројни споменици културе.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је да је потписан значајан споразум и између Туристичке организације западне Србије и Туристичке организације Вишеград.

„Наша дугогодишња сарадња крунисана је овим споразумом. Наш заједнички производ је `Чаробни туристички круг` који подразумјева воз `ћиро` и нашу приридну љепотицу ријеку Дрину, која доводи туристе бродом од Перућца до Вишеграда“, додала је Тодоровићева.

Она је истакла да је Андрићград пружио нове могућности за туристе који долазе са свих страна, а према процјенама у прошлој години је било више од 250.000 туриста.

Тодоровићева је додала да туризам не познаје границе ни међу људима, ни међу религијама, те да жеља људи да дођу у Вишеград превазилази све препреке.

Стаматовић је рекао да је на овом примјеру показано да границе не постоје и да туристички радници теже да се повезују међусобно и да се туристички потенцијали унапређују. Он је додао да туризам посљедњих година нагло напредује, те да се мора наступати јединствено и ширити туристичке потенцијале.

„Велики број туриста који долазе на Златибор, одлазе у Вишеград на једнодневне и вишедневне излете и ово ће бити почетак веће сарадње, уз могућност да нас разумеју надлежне институције да ми морамо наступати као јединствено тржиште, а да мање промовишемо стране аранжмане“, рекао је Стаматовић.

Директор Туристичке организације западне Србије Мирослав Рађен рекао је да је сарадња са Вишеградом била добра и раније јер се тај град доживљава као саставни дио регије. „Велики број туриста посјећује Вишеград јер до Вишеграда туристи могу да промијене три превозна средства, воз, аутобус и брод и то је прелијепо“, додао је Рађен. Он је навео да постоје најаве бројних туриста који планирају да обиђу „Чаробни туристички круг“.

У оквиру другог дана сајамског наступа Туристичка организација Вишеград је у сарадњи са вишеградским ресторанима приредила и богату презентацију гастрономске понуде Вишеграда, дринску младицу, месне производе, домаће пите, пецива, колаче. Своје специјалитете представили су вишеградски ресторани Круна, Златна Моруна, Мандић, ресторан хотела Андрићев конак, као и пекара Переца са својим избором пецива.