Мехмед-паша Соколовић коначно гледа свој мост

23.06.2017.

Споменик Мехмед-паши Соколовићу постављен је данас у Улици Друге подрињске бригаде у Вишеграду, у организацији ове општине.

Споменик је окренут ка вишеградској ћуприји, а налази се на шеталишту од старог моста до Андрићграда.

Споменик ће свечано бити откривен 28. јуна на Видовдан, са почетком у 16.00 часова, у оквиру одржавања Видовданских свечаности.

На цеременији откривања споменика говориће Слободан Павловић, који је поклонио Вишеграду споменик, те академик Матија Бећковић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио је Павловићу за овај поклон.

„Споменик ће нас подсјећати на историју овог краја, а захваљујући породици Павловић, која иза себе оставља непролазне вриједности, Вишеград може да се туристима представи са још једним спомеником културе“, рекао је Ђуревић.

Мехмед паша Соколовић (1505-1579) био је војсковођа и велики везир отоманског царства. Рођен је у православној породици у селу Соколовићи код Рудог, под именом Бајица, а са 15 година у турском обичају „данак у крви“ на силу је одведен из родне Босне у Истамбул, како би постао јањичар, турски војник пјешадинац. Захваљујући својој способности од обичног војника пролази пут до официра отоманске војске, командира читаве поморске флоте царства за Медитеран. Након тога улази и политику, као паша, да би на врхунцу каријере стигао до титуле великог везира, односно предсједника владе отоманског царства. Ту функцију вршио је пуних 15 година, служио је тројицу султана, а на врхунцу можи наређује да се у Вишеграду изгради мост на ријеци Дрини, на истом оном мјесту на ком је као дјечак прешао ријеку Дрину на путу ка Истамбулу током данка у крви.

У Мехмед пашиној биографији остало је забиљежено и то да није доживјео да дође у Вишеград и види завршену ћуприју на Дрини. Из тога разлога је симболички и изабрана локација споменика Мехмед паши Соколовићу, како би могао да „ужива“ у погледу на своју задужбину.