Одржана Конференција о интегрисаном туристичком производу Републике Српске

24.12.2017.

У организацији Министарства трговине и туризма РС и Туристичке организације Републике Српске у Бања Луци је одржана Конференцију под називом „Интегрисани туристички производ Републике Српске и актуелно законодавство у туризму Републике Српске“. Конференција је одржана у циљу сагледавања стања у погледу постојећих туристичких производа Републике Српске на локалном нивоу, а који би се могли повезати у интегрисан туристички производ Српске.

Конференцију је испред министарства званично отворио Савјетник министра трговине и туризма РС Александар Ђурић. Ђурић је констатовао да ће ресорно Министарство радити на уклањању лимитирајућих фактора да би се туризам несметано одвијао у наредним сезонама.
„Новим законским рјешењима учинили смо огроман искорак у функционисању туристичке привреде, а постоје институције које морају дати детаљније анализе које ће олакшати пословање у туризму“, рекао је савјетник министра Ђурић.

Учешће у Конференцији узели су представници туристичких организација градова и општина из Републике Српске, који су одржали презентације туристичких производа на нивоима локалних заједница, а чија излагања и дискусије су послужиле за извођење конструктивних закључака о томе у којем правцу би се требале проводити наредне активности.

Вишеград је представљен са актуелним туристичким производима који већ имају своју потврду у пракси, и који су посљедњих година постали прави магнет за туристе, између осталог city break туре кроз организоване посјете туристичких агенција, На Дрини ћуприја, Андрићград, крстарење Дрином, бањски и вјерски туризам. Представљена је и понуда шире регије, односно општина Рудо, Рогатица и Ново Горажде.

Други панел Конференције био је везан за актуелно законодавство у туризму, а у оквиру овог панела присутнима су се обратили г-ђа Драгана Ристић, помоћник Министра за трговину и туризам РС, те представници Инспектората РС, АПИФ-а и Пореске управе РС. Посебан акценат дат је на актуелне законске прописе из области регистрације и функционисања приватног смјештаја у апартманима, собама и кућама за одмор. Будући да су на снагу ступили нови закони који су код власника смјештаја изазвали доста недоумица, у закључку конференције договорено је да се изради детаљни информатор за постојеће и будуће власнике приватног смјештаја.