Одржано “Савјетовање о креирању туристичког производа вјерског туризма Републике Српске“

21.06.2018.

У организацији Туристичке организације Републике Српске јуче је у Ловници, Шековићи, одржан скуп “Савјетовање о креирању туристичког производа вјерског туризма Републике Српске“
Скуп је званично отворио Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, рекавши да вјерски туризам захтијева много одрицања и пажње, као спој простора и културе, односно вјере једног народа.
“Овдје смо данас у прелијепом простору манастира Ловница који заслужује да буде промовисан на овај начин, као и многи други објекти који се налазе широм Републике Српске. Желимо данас да покажемо најбоље начине како да развој вјерског туризма представимо свима који су укључени у његову промоцију у Републици Српској“, навео је министар Глухаковић.
Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да су Шековићи изабрани за домаћина данашњег скупа због својих манастира који имају дугу традицију и представљају велики туристички потенцијал.
На скупу на којем су учествовали представници туристичке привреде и стручњаци из области туризма истакнуто је да је за бољу валоризацију вјерског туризма неопходна одговарајућа инфраструктура.
У првом дијелу скупа предавања с темом вјерског туризма одржали су др. Александар Ђурић, савјетник министра трговине и туизма РС, проф. др. Остоја Барашин, Мр. Милица Котур и проф.др. Љубиша Прерадовић.
У другом дијелу скупа представници туристичких организација Требиња, Вишеграда, Бијељине и Бања Луке презентовали су најзначајније вјерске објекте Републике Српске.
На јучерашњем скупу представљена је и карта православних манастира у БиХ која је штампана на српском и руском језику, а такође је најављено и одржавање велике међународне конференције о вјерском туризму у мјесецу септембру.