Sve spremno za predstojeću turističku sezonu

10.05.2023.

Tokom prethodnih mjeseci turistički i ugostiteljski radnici Višegrada vrijedno su radili na pripremama za predstojeću turističku sezonu, od koje se prema prvim pokazateljima očekuje mnogo više nego 2022. godine, a koja se smatra rekordnom po broju posjeta.
Prvi lijepi dani, početak proljeća kao i vaskršnji i prvomajski praznici primamili su turiste da posjete grad na Drini i Rzavu, tako da su prethodnih dana na ulicama viđene i grupe turista iz Kine kojih nije bilo u protekle tri godine. S obzirom na mnoga ograničenja vezana za putovanja tokom pandemije kovida, Višegrad se polako vraća na stari kolosjek pa gosti stižu ili uskotračnom prugom sa popularnim Ćirom, kanjonom Drine krstareći brodom „Grizli“ ili autobusima u organizovanim turama.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević kaže da prvi brojevi posjetilaca ulivaju nadu da će i ova turistička sezona biti više nego uspješna i vjerovatno će biti oboren rekord koji je postavljen prethodne godine.
„U saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina, Vladom RS i Andrićgradom imamo nekoliko započetih projekata, tako da smo već održali sastanak sa jednom projektantskom firmom koja je zainteresovana da uradi idejni projekat budućeg akva parka. Još uvijek smo u fazi pronalaženja najadekvatnije lokacije za sve sadržaje koje će on obuhvatiti, s obzirom da nam je potrebna velika površina“ kaže Đurević ističući da će svi ti sadržaji umnogome doprinijeti daljem razvoju turizma.
Đurević dodaje da je u planu i izgradnja novog ili potpuna rekonstrukcija postojećeg Gradskog stadiona.
„Uzimajući u obzir da Fudbalski klub „Drina HE“ sledeće godine obilježava 100 godina svog rada i postojanja u planu nam je da realizujemo i taj značajan projekat, a ako na to dodamo i da je Višegrad ozbiljan kandidat za organizaciju MOSI-i 2025.godine onda je jasno koliki bi značaj bio ovog projekta“ naglasio je Đurević.
Prema njegovim riječima u našu opštinu turiste pored brojnih sadržaja i čuvenog mosta Mehmed paše Sokolovića privlači i Andrićgrad, a dopunjavanjem novih sadržaja za očekivati je da će Višegrad sigurno biti turistički centar i pored Jahorine, Banja Luke i Trebinja zauzeti mjesto na turističkoj mapi koje mu i pripada.

Da je sve spremno za početak još jedne sezone potvrđuju iz Turističke organizacije Višegrad gdje je prethodnih mjeseci najveći akcenat stavljen na promociju turističke ponude na mnogim Međunarodnim sajmovima turizma.
„Turistički radnici su dosta uradili na promociji našeg grada obilaskom sajmova i zahvaljujući tome u prva tri mjeseca ove godine dosta je veća posjećenost nego u istom periodu 2022. godine“ kaže direktor TO Višegrad Marko Božić. On dodaje da je povećan broj dolazaka turista bio vidan tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika, o čemu govore i velike gužve na Graničnom prelazu Vardište.
„Kako bi olakšali dolazak gostiju i smanjili gužve na oba granična prelaza kontaktirali smo i održali sastanke sa nadležnim organima i Srbije i BiH te smo dobili potvrdu da će se raditi na izgradnji integrisanog graničnog prelaza što će sigurno smanjiti gužve i olakšati dolazak u naš grad“ dodaje Božić.

On ističe i da će ove sezone biti održane tradicionalne manifestacije koje direktno organizuje TO Višegrad, a pružiće i podršku onim događajima u kojima ova ustanova indirektno učestvuje u organizaciji. „Našim planom prva manifestacija koja okuplja veliki broj izlagača i posjetilaca i koja će biti održana početkom juna je „Zlatne ruke Podrinja“. Zatim planom je predviđena Višegradska regata, tradicionalni skokovi sa višegradske ćuprije te Drinski kotlić“ potvrdio je Božić.

 

Direktor Rehabilitacionog centra „Vilina Vlas“ u Višegradskoj banji Radojko Stašević ističe da su kapaciteti hotela skoro uvijek popunjeni stalnim gostima koji ovde borave.
„Mi imamo tri programa preko kojih u našu ustanovu dolaze korisnici Fonda zdravstvenog osiguranja i penzijskog fonda RS, a sada je i Vlada RS odobrila program banjskog liječenja za penzionere, tako da što se toga tiče naši kapaciteti su uvijek popunjeni. Takođe u mogućnosti smo da obezbjedimo svu potrebnu ponudu i usluge i turistima koji nenajavljeni dođu na pansion pa smo tako za prvomajske praznike ugostili grupu od 13 kineskih državljanja“ kaže Stašević. On dodaje i da je komplet rehabilitacioni centar sa okolinom uređen i očišćen te je samim tim i gostima prijatniji boravak u ovoj ustanovi.
Rekordnu posjećenost po dosadašnjim predrezervacijama očekuju i zaposleni u Hotelu „Višegrad“. Direktor ovog objekta Aleksandar Gavrilović kaže da osoblje hotela ulaže sve napore kako bi gosti bili zadovoljni i kako bi od ove sezone korist imali i opština Višegrad, hotel i turistički radnici. „Ono što imamo u planu to je da ustaklimo ljetnju terasu hotela kako bi ona bila u funkciji i tokom zimske sezone“ dodaje Gavrilović.
Prve grupe turista od sredine prošlog mjeseca u Višegrad stižu organizovano krstarenjem rijekom Drinom iz Bajine Bašte u organizaciji Turističke agencije „Tara turs“.
Turistički vodič Miloš Nešević kaže da čuveni brod „Grizli“ drinskim jezerom kroz kanjon Drine svakog vikenda dovozi goste u Višegrad. „Od prvomajskih praznika povećana je zainteresovanost za krstarenje najljepšim kanjonom u Evropi tako da ćemo uvesti dolaske tri puta sedmično, a od juna plan nam je da u Višegrad Grizlijem stižemo pet pa ako se ukaže potreba i šest puta sedmično“ kaže Nešović. On ističe da će turističku ponudu ovog kraja dodatno obogatiti i takozvani čarobni krug. „Turisti će konačno imati priliku da našu regiju obiđu na način što će iz Bajine Bašte brodom stići u Višegrad, zatim čuvenim Ćirom kroz kanjon Rzava i pored manastira u Dobrunu doći do Mokre Gore i Mećavnika“ dodao je Nešović.

Radio Višegrad: M. Kusmuk/B.Marković