У петак предавање „Вишеград у земљи Павловића у раном периоду османске власти“

14.10.2024.

У Андрићевом институту у петак, 18. октобра, биће одржано предавање „Вишеград у земљи Павловића и раном периоду османске власти“, о којем ће говорити Срђан Катић, виши стручни сарадник у Историјском институту у Београду.

Из Андрићевог института Срни је речено да ће током предавања бити представљен развој Вишеграда од средњовјековног пограничног утврђења и караванске станице до важног привредног и административног центра у раном османском периоду.

Предавач ће приказати резултате своје анализе историјских извора и археолошког обиласка брда Павловина, на основу којих је реконструисан изглед дворца, односно Горњег града.

Такође ће бити представљени нови увиди у структуру Доњег града, који је био опасан кулама и бедемима, што даје нову слику о животу у насељу и настанку имена Вишеград.

„Кроз османске изворе биће обрађене урбанистичке промјене, подјела на махале, вјерска структура и становништво, као и састав војне посаде. Посебна пажња биће посвећена утврђивању граница градског атара и локацији заборављеног манастира“, навели су из Института.

Катић ће говорити и о привредним активностима Вишеграда, попут ријечног прелаза, трговине и прихода од каравансараја, уз посебан осврт на масовни узгој винове лозе, који је био најзначајнија привредна грана све до климатских промјена у 16. вијеку.

Предавање ће почети у 18.00 часова.

СРНА