Позив за регистрацију приватних смјештајних објеката у Вишеграду за 2024. годину

05.02.2024.

Туристичка организација општине Вишеград позива све власнике приватног смјештаја (апартмани, собе, куће за издавање и сеоска домаћинства) да изврше регистрацију смјештаја за 2024. годину. Уговори који су били потписани са физичким лицима у 2023. години истекли су на дан 31.12.2023, тако да сви власници приватног смјештаја који и даље желе да обављају ову дјелатност имају законску обавезу да изврше нову регистрацију за ову годину, а исту обавезу имају и сви смјештаји објекти који тек почињу са радом. Рок за потписивање уговора је до 8.3.2024. године. Приликом потписивања новог уговора, власници смјештаја који то већ нису учинили, обавезни су да донесу попуњен достављени статистички обазац са оствареним бројем ноћења у 2023. години.

Према Закону о угоститељству („Сл. гласник РС“, бр. 45/2017 и 1/2024), сви пружаоци услуге смјештаја дужни су да прије почетка пружања услуга изврше регистрацију, на један од слиједећих начина:

– регистрација као физичко лице
– регистрација као предузетник
– регистрација као привредно друштво

Сви власници смјештајних објеката типа апартмани, собе, куће за одмор, или сеоско домаћинство са подручја општине Вишеград који желе да се региструју за пружање услуге смјештаја као физичко лице могу то учинити потписивањем уговора са Туристичком организацијом општине Вишеград.

Власници приватног смјештаја који желе да престану с пружањем услуге смјештаја, а претходно су имали потписан уговор са Туристичком организацијом Вишеград у 2023. години, потребно је да изврше одјаву у канцеларији АПИФ-а (просторије НЛБ банке, Краља Петра бб), како их Пореска управа не би теретила за плаћање боравишне таксе у 2024. години.

Због промјена у законској регулативи дошло је до одређених недоумица око регистрације и обавеза пружалаца услуге смјештаја, те је због тога Министарство трговине и туризма Републике Српске издало водиче, са детаљним тумачењем свих законских одредаба, у зависности од начина регистрације.

На линковима испод можете преузети водиче за регистрацију смјештајних објеката:

Водич за физичка лица-регистрација приватног смјештаја
Водич за предузетнике – регистрација смјештаја
Водич за привредна друштва-регистрација смјештаја