ПСД „Столац“ Вишеград Вас позива: „Успон на Јањач“

18.09.2024.

Планинарско спортско друштво „Столац“ из Вишеграда организује планинарску акцију „Успон на Јањач“ која ће се одржати 29.9.2024. године.

Успон ће бити извршен од планинарског дома Гостиља, преко села Кука, до врха Јањача (1473 м нв), на планини Тари, са ког се пружа прелијеп поглед на Заовине и Заовинско језеро са једне, а на Вишеград са друге стране. Затим преко висоравни Дикава и истоименог планинског села у село Жлијеб и повратак ка дому.

Велики дио стазе је са отвореним погледом, који у даљини сеже и до врхова Дурмитора, Маглића, Зеленгоре, Бјелашнице, Јахорине, Романије и других планина.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Субота – 28. септембар 2024. године

– Окупљање и дружење у планинарском дому у Гостиљи у послијеподневним часовима

Недјеља – 29. септембар 2024. године

– 7:30 – 8:15 h – Пријаве учесника

– 8:15 h – Поздравне ријечи домаћина

– 8:30 h – Полазак на стазу

(Стаза је кружна, није технички захтјевна. Дуга је око 14 километара, са висинском разликом око 800 м, што је чини кондиционо средње захтјевном стазом. Планирано вријеме за прелазак стазе је око 7 сати и 30 минута, уз паузе за доручак и одмор)

– 16:00 – заједнички ручак (бесплатан) у организацији домаћина, уз могућност куповине пића по прихватљивим цијенама.

У остатку дана, додјела захвалница и дружење.

Општи услови за учешће:

Добро здравље и физичка кондиција, планинарска опрема прилагођена временским приликама и условима, те вода и храна за доручак према својим потребама (воде има на стази на више мјеста).

Рок за пријаву учесника је до 26. септембра (четвртак) 2024. године.

Напомене:

Планинарски дом се налази у селу Гостиља, на удаљености око 14 км од Вишеграда, од чега је око 6 км асфалта, а 8 км макадама. Пут до дома води преко насеља Сасе, Вишеградске Бање и села Поље. На свакој раскрсници постављена је ознака за планинарски дом.

Цијене смјештаја:

– планинарски дом – 10КМ по особи

– камп – 3КМ по особи

Важно:

Одзивом на акцију, сваки појединац потврђује да учествује на сопствену одговорност и да одговора за своје психофизичко здравље, те да прихвата програм организатора, поштујући планинарску етику, план похода и одлуке и упутства водича. Такође, сваки водич одговара за чланове своје групе. Организатор задржава право измјене програма и маршуте похода у случају непредвиђених околности на стази, лоших временских прилика и слично.

Контакт:

Братислав Антић +387 65 420 737

Богдан Марић +387 65 263 892

psd.stolac@gmail.com

Добро нам дошли!

Ведро!