Krstarenje rijekom Drinom

Zapitajte se kada ste posljednji put uživali u čarima prirodne sredine, bez buke, zagađenog vazduha, betona oko vas. Ukoliko želite da se odmorite od svega ovoga i da uživate u netaknutoj prirodi, osluškujete zvuk rijeke, udišete svjež vazduh, jedete prirodno spremljenu hranu i zaboravite na sve vaše obaveze predlažemo vam da prilikom posjete Višegradu planirate i vrijeme za cjelodnevni izlet brodom kroz kanjon Drine, drugim po veličini kanjonom u Evropi.

U prošlosti kanjon Drine je bio poznat po velikim brzacima i bukovima, kao i starim drvenim splavovima koji su ih krotili. Krajem 60-ih godina prošlog vijeka u Perućcu je sagrađena hidroelektrana Bajina Bašta, koja je ovaj dio toka rijeke Drine pretvorila u mirno jezero dugo 54 km. Ubrzo poslije toga splavove zamijenjuju turistički brodovi „Lotika“ i „Omorika“ koji prevoze turiste na relaciji Višegrad-Perućac i obratno. Međutim, zbog ratnih dejstava na području Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. vodeni saobraćaj je prekinut, a brodovi nisu bili u funkciji punih 15 godina.

Krsterenja su obnovljena tek 2006. godine, ali na skraćenoj relaciji, zbog nerješenog graničnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Danas su u Višegradu turistima na raspolaganju tri registrovana turistička brodića koja organizuju vožnju kanjonom Drine. To su brodovi „Zelenika“, „Lotika“ i „Sonja“, koji organizuju izlete za grupe, a za individualne posjete moguće je organizovati i prevoz manjim plovlima.Krstarenje brodom obično počinje oko 10-11 časova ujutro, a završava se oko 17-18 časova uveče, ili kasnije u zavisnosti od želje grupe. Za sada ne postoje stalni polasci za krstarenje, već se krstarenja organizuju na zahtjev i po želji zainteresovane grupe.

 

Brod „Sonja“

Vlasnici ovog broda vole za sebe da kažu da je to najromantičniji brod na rijeci Drini. Izgrađen je 2006. godine, a vlasnik broda je preduzeće „Polaris“ DOO Višegrad.
Brod nudi slijedeće usluge:
Krstarenje kanjonom rijeke Drine na relacijama:
– Višegrad-ušće rijeke Žepe (22 km)
– Višegrad-Bajina Bašta (52 km)
Krstarenje obuhvata cjelodnevni izlet brodom sa organizovanim ručkom u prirodi (domaća kuhinja i svježa drinska riba).
U našem vlasništvu nalazi se i etno naselje “Stari brod”, koji se nalazi na samom ulazu u kanjon rijeke Drine, 17 km od Višegrada. Kamp je još uvijek u izgradnji, a do njega se može stići jedino vodenim putem. Za sada je izgrađen otvoreni restoran, koji je namjenjen za putnike broda “Sonja”, a pri kraju je i izgradnja bungalova za smještaj gostiju.
Pored toga moguće je organizovati kratke vožnje u okolini višegradske ćuprije za školske ekskurzije i druge organizovane grupe, kao i lovne i ribolovne ture.

Optimalni broj putnika: 25
Maksimalni broj putnika: 40 putnika

Kontakt
+ 387 66 434 833
+ 387 65 142 742

kampstaribrod@gmail.com

www.visegradkrstarenjedrinom.com

 

Brod „Zelenika“

Ovaj brod je pionir u poslijeratnom turizmu Višegrada, i prvi koji je nastavio tradiciju turizma u kanjonu rijeke Drine koja je postojala 70-ih i 80-ih godina XX vijeka. Izrađen je 2005. godine, a vlasnik broda je preduzeće „Interkon“ DOO Višegrad. Brod „Zelenika“ od početka svog rada ima saradnju sa jednom turističkom agencijom na Zlatiboru, tako da gosti koji borave na Zlatiboru mogu tokom sezone organizovano doći na cjelodnevni izlet u Višegrad i na rijeku Drinu.
Za svoje putnike brod „Zelenika“ prilikom krstarenja organizuje i ručak u prirodi, na malom ostrvu koje se nalazi na sredini rijeke Drine, pored ušća rijeke Žepe.

Optimalni broj putnika: 40 putnika
Maksimalni broj putnika: 50 putnika
Kontakt: + 387 65 363 049 +381 64 424 61 75

 

Brod „Lotika“

Brod „Lotika“ je u vlasništvu firme Andrićgrad, a izgrađen je 2013. godine u privremenom brodogradilištu u Andrićgradu. Ovo je za sada najveći turistički brod u Višegradu i ima kapacitet od 65 putnika.

S brodom „Lotika“ moguće je organizovanje jednočasovnih vožnji, kao i poludnevnih i cjelodnevnih krstarenja do Starog Broda, ušća rijeke Žepe, ili do Perućca u Srbiji. Na brodu je takođe moguća organizacija raznih skupova, poslovnih sastanaka, prezentacija…

Sve informacije u vezi vožnje brodom „Lotika“ možete dobiti putem telefona + 387 58 620 222; + 387 66 703 722 ili na mejl andricgrad.reepcija@gmail.com .

www.andricgrad.com/cr/brod-lotika/

AKTIVNOSTI