Krstarenje rijekom Drinom

Zapitajte se kada ste posljednji put uživali u čarima prirodne sredine, bez buke, zagađenog vazduha, betona oko vas. Ukoliko želite da se odmorite od svega ovoga i da uživate u netaknutoj prirodi, osluškujete zvuk rijeke, udišete svjež vazduh, jedete prirodno spremljenu hranu i zaboravite na sve vaše obaveze predlažemo vam da prilikom posjete Višegradu planirate i vrijeme za cjelodnevni izlet brodom kroz kanjon Drine, drugim po veličini kanjonom u Evropi.

U prošlosti kanjon Drine je bio poznat po velikim brzacima i bukovima, kao i starim drvenim splavovima koji su ih krotili. Krajem 60-ih godina prošlog vijeka u Perućcu je sagrađena hidroelektrana Bajina Bašta, koja je ovaj dio toka rijeke Drine pretvorila u mirno jezero dugo 54 km. Ubrzo poslije toga splavove zamijenjuju turistički brodovi „Lotika“ i „Omorika“ koji prevoze turiste na relaciji Višegrad-Perućac i obratno. Međutim, zbog ratnih dejstava na području Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. vodeni saobraćaj je prekinut, a brodovi nisu bili u funkciji punih 15 godina.

Krsterenja su obnovljena tek 2006. godine, ali na skraćenoj relaciji, zbog nerješenog graničnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Danas su u Višegradu turistima na raspolaganju tri registrovana turistička brodića koja organizuju vožnju kanjonom Drine. To su brodovi „Zelenika“, „Lotika“ i „Sonja“, koji organizuju izlete za grupe, a za individualne posjete moguće je organizovati i prevoz manjim plovlima.Krstarenje brodom obično počinje oko 10-11 časova ujutro, a završava se oko 17-18 časova uveče, ili kasnije u zavisnosti od želje grupe. Za sada ne postoje stalni polasci za krstarenje, već se krstarenja organizuju na zahtjev i po želji zainteresovane grupe.

 

Brod “Sonja”

Vlasnici ovog broda vole za sebe da kažu da je to najromantičniji brod na rijeci Drini. Izgrađen je 2006. godine, a vlasnik broda je bivši mornarički kapetan.
Brod nudi slijedeće usluge:
Krstarenje kanjonom rijeke Drine na relacijama:
– Višegrad-ušće rijeke Žepe (22 km)
– Višegrad-Bajina Bašta (52 km)
Krstarenje obuhvata cjelodnevni izlet brodom sa organizovanim ručkom u prirodi (domaća kuhinja i svježa drinska riba).

Pored usluge turističkog broda našim gostima na raspolaganju je Seosko domaćinstvo sa kampom Stari Brod nalazi se u selu Đurevići, zaseok Ristići, na samom ulazu u kanjon rijeke Drine, 17 km od Višegrada. U okviru Kampa Stari Brod postoji i restoran kapaciteta 50 mjesta, sa očaravajućim pogledom na Drinu. Jagnjetina i teletina ispod sača, drinska riba, roštilj, domaći hljeb i još mnogo toga pripremljenog po tradicionalnim receptima sa mnogo truda i ljubavi. Ovo podneblje možete osjetiti i kroz tradicionalna pića, kao što su šljivovica, kruška i rakija od jabuka, napravljene od domaćih sorti voća.

Eko kamp posjeduje dva objekta za smještaj – novu i staru kuću. Nova kuća ima dvije odvojene cjeline-apartman veličine 50 m² sa kapacitetom od četiri ležaja i potkrovlje veličine 36 m² sa četiri ležaja. Obje cjeline imaju zasebno kupatilo. Sobe su sa stilom opremljene, potpuno prilagođene za odmor i prijatan boravak. Kapacitet stare kuće je 5 ležajeva.

Optimalni broj putnika: 25
Maksimalni broj putnika: 45 putnika

Kontakt
+ 387 66 434 833
+ 387 65 142 742

kampstaribrod@gmail.com

www.krstarenjedrinom.com

 

 

Brod “Lotika”

Brod “Lotika” je u vlasništvu firme Andrićgrad, a izgrađen je 2013. godine u privremenom brodogradilištu u Andrićgradu. Ovo je za sada najveći turistički brod u Višegradu i ima kapacitet od 65 putnika.

S brodom “Lotika” moguće je organizovanje jednočasovnih vožnji, kao i poludnevnih i cjelodnevnih krstarenja do Starog Broda, ušća rijeke Žepe, ili do Perućca u Srbiji. Na brodu je takođe moguća organizacija raznih skupova, poslovnih sastanaka, prezentacija…

Sve informacije u vezi vožnje brodom “Lotika” možete dobiti putem telefona + 387 58 620 222; + 387 66 703 722 ili na mejl andricgrad.reepcija@gmail.com .

www.andricgrad.com/cr/brod-lotika/

 

Izlet u kanjon gliserom Water Taxi

Za sve posjetioce Višegrada koji bi hteli da posjete Spomen kompleks Stari Brod, da obiđu ušće rijeke Žepe i najdublji dio kanjona rijeke Drine, a nemaju cijeli dan za krstarenje brodom, prava opcija je vožnja brzim gliserom Water taxi.

Pomenute lokacije gliserom je moguće obići kroz izlete trajanja 60 do 120 minuta, zavisno od željene varijante vožnje, a trenutno su na raspolaganju tri varijante vožnje:

1. Izlet i posjeta spomen muzeja u Starom Brodu, 13,5 kilometara nizvodno od Višegrada

– Trajanje izleta je 60 minuta (20min. posjeta muzeja, 40min. plovidba u oba pravca)
– Minimalno 4 putnika.
– Cijena po osobi je 15 evra, za djecu do 7 godina je besplatno.
– Usluge kapetana i vodiča uključene.
– Ulaz u muzej se ne plaća.
– Sigurnosni prsluci.
– Profesionalna usluga.

2. Izlet do ušća Žepe i Drine, 22,5 kilometara nizvodno od Višegrada

– Trajanje izleta je 90 minuta (20min. posjeta muzeja ili pauza za piće u restoranu na obali Drine. 70min. plovidba u oba pravca)
– Minimalno 4 putnika.

– Usluge kapetana i vodiča uključene.

3. Izlet u Drinski kanjon, 30 kilometara nizvodno od Višegrada

– Trajanje izleta je 120 minuta (20min. posjeta muzeja ili pauza za piće u restoranu na obali Drine, 10min. kupanja Brusnički potok, 90min. plovidba u oba pravca)
– Minimalno 4 putnika

– Usluge kapetana i vodiča uključene.

 

Rezervacije i informacije: : +387 65 538 959

www.watertaxivisegrad.com
Mail: RiverBusVisegrad@gmail.com

 

AKTIVNOSTI