Kovač: Višegrad za primjer

25.03.2019.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač rekla je danas da je Višegrad mjesto za primjer kako se razvija turizam, te da ima kvalitetnu i raznovrsnu turističku ponudu. Kovačeva je poslije sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem izjavila da Višegrad razvija više oblika turizma, kulturno-istorijski, banjski, vjerski, omladinski i da su to sve potencijali ove lokalne zajednice. „Kad pomenemo Andrićgrad, most Mehmed-paše Sokolovića, zatim banju Vilina vlas, Manastir Dobrun i manifestacije koje se održavaju, jasno je da turizam ide krupnim korakom naprijed“, istakla je Kovačeva. Ona je navela da resorno ministarstvo daje podršku svim lokalnim zajednicama koje se javljaju na konkurse za određene projekte, da su prioritetni projekti koji vode u razvoj i da su iz Višegrada stizali takvi projekti. „Ministarstvo trgovine i turizma podržava i promoviše privredu time što sprovodi kampanju `Naše je bolje` s ciljem da se promovišu domaći proizvodi, da se kod naroda stvara svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda, čime stimulišemo domaće proizvođače, zapošljavanje domaće radne snage i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita“, istakla je Kovačeva. Ona je dodala da Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske sprovodi još jednu aktivnost kao podršku domaćim proizvođačima, a to je izdavanje biltena „Najbolje iz Srpske“ u kojem se promovišu najuspješniji privrednici.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je na današnjem sastanku izneseno mnogo obostranih planova za naredni period, naglasiviši veoma dobru saradnju ove opštine sa Ministarstvom trgovine i turizma i Vladom Republike Srpske. „Godišnje oko 300.000 turista posjeti Višegrad koji je izgradnjom Andrićgrada, ćuprijom i Ivom Andrićem, prepoznatljiv širom svijeta. Naša opština zaslužuje veliku pažnju Vlade Republike Srpske, kao što je to i do sada bilo“, smatra Đurević. On je rekao da se nada da će voz „ćiro“ ove godine više puta stizati u Višegrad nego do sada, ali da to ne zavisi samo od opštine Višegrad, nego i od željeznica Srpske i Srbije. „Mi, kao lokalna zajednica, urgirali smo i molili da broj dolazaka `ćire` u našu opštinu bude što veći, a nadam se da će ove godine tako i biti. Na raspolaganju smi i jednim i drugim `Željeznicama`, daćemo sve što je u našoj moći kako bi `ćiro` mogao da dolazi, ako ne svaki dan, onda barem nekoliko dana u sedmici“, naglasio je Đurević.

Sastanku u opštini Višegrad prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić, zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić, direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović i drugi.

SRNA