Manifestacija okupila izlagače iz Srpske, Srbije i Crne Gore

15.06.2024.

Tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“ održana je danas 11. put u Andrićgradu gdje su na Vizantijskom trgu izloženi pčelinji proizvodi, ručno izrađeni nakit, igračke i pletene korpe, te 40 najboljih fotografija sa konkursa „Fotografijom kroz Srpsku 2023“.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da se na ovaj način ne dopušta da se zaboravi sve ono što je staro i dobro, a sve ove rukotvorine, proizvodi i stari zanati, potvrda su da to treba sačuvati za buduće generacije.

„Zlatne ruke Podrinja“ okupile su izlagače iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Direktor opštinske Turističke organizacije Branislav Andrić rekao je da je manifestacija usmjerena na očuvanje tradicije i kulturne baštine.

„Jedan od naših glavnih zadataka je čuvanje kulturnih vrijednosti, etnografije, tradicije i baštine, a afirmišemo stare zanate koji pomalo padaju u zaborav i trudimo se da zainteresujemo mlade ljude da se bave njima“, istakao je Andrić.

Predsjednik Udruženja žena „Sokolica“ sa Sokoca Zorica Mirivić kaže da čuvaju stare zanate i da im je prioritet predstaviti proizvode sa Romanije.

Mirivićeva je pojasnila da od zaborava pokušavaju da sačuvaju vunene čarape, navodeći kako koriste specifičnu tehniku kada ih pletu, a sve s ciljem da je te čarape vrate u svakodnevnu upotrebu.