Novi život starih fotografija Višegrada

01.10.2020.

Zahvaljujući Slađanu Grujičiću, zaljubljeniku u rijeku Drinu, Srebreničaninu rodom iz Zvornika, prethodnih dana na društvenim mrežama osvanule su rijetke stare fotografije Višegrada i Podrinja, kojima je on kroz digitalno retuširanje i kolorizaciju udahnuo novi život.

Slađan za sebe kaže da se njegova ljubav prema fotografiji rodila još u djetinjstvu, najprije je to bilo amaterski, a kasnije i profesionalno kroz posao novinarа, snimateljа i montažerа za radio i TV.
Po njegovim riječima, restauracijom fotografija je počeo nedavno, prije nekih 3 mjeseca. „Godinama skupljam stare fotografije, i zahvaljujući najnovijoj tehnologiji obrade, sa najsavremenijim programima odlučio sam da te fotografije oživim na neki način. Želio sam da jedno vrijeme koje je ostalo iza nas, na neki način približim ovim novim generacijama koje dolaze, da imaju priliku pogledati kako je to nekad izgledalo, kako se živjelo, da starije generacije malo podsjetim na to vrijeme, jedan mali vremeplov kojim mogu da putuju. Ako je slika mnogo oštećena, male rezolucije i slabih pixela, njeno osvježavanje i restauracija traži nekih pet časova rada. Prvu fotografiju koju sam restaurirao, bila je fotografija mog grada Srebrenice iz 1958 godine.“
Nakon posjete Višegradu 2012. godine počeo je da sakuplja i stare fotografije Višegrada i višegradske ćuprije. „Prijatan osjećaj, kad zavrsim sa restauracijom.Gledam je i kažem u sebi prilično je to ovako izgledalo kada je fotograf tog dana 1896 godine kroz objektiv svog aparata vidjeo taj momenat. “
Pored fotografije, Slađan se bavi i muzikom i videom, a posebno ističe njegov promotivni film za novoosnovani Nacionalni park „Drina“, koji je snimio prošle godine.

U nastavku teksta pogledajte neke od starih fotografija Višegrada koje je Slađan Grujičić do sada obradio.