Održana Konferencija o integrisanom turističkom proizvodu Republike Srpske

24.12.2017.

U organizaciji Ministarstva trgovine i turizma RS i Turističke organizacije Republike Srpske u Banja Luci je održana Konferenciju pod nazivom „Integrisani turistički proizvod Republike Srpske i aktuelno zakonodavstvo u turizmu Republike Srpske“. Konferencija je održana u cilju sagledavanja stanja u pogledu postojećih turističkih proizvoda Republike Srpske na lokalnom nivou, a koji bi se mogli povezati u integrisan turistički proizvod Srpske.

Konferenciju je ispred ministarstva zvanično otvorio Savjetnik ministra trgovine i turizma RS Aleksandar Đurić. Đurić je konstatovao da će resorno Ministarstvo raditi na uklanjanju limitirajućih faktora da bi se turizam nesmetano odvijao u narednim sezonama.
„Novim zakonskim rješenjima učinili smo ogroman iskorak u funkcionisanju turističke privrede, a postoje institucije koje moraju dati detaljnije analize koje će olakšati poslovanje u turizmu“, rekao je savjetnik ministra Đurić.

Učešće u Konferenciji uzeli su predstavnici turističkih organizacija gradova i opština iz Republike Srpske, koji su održali prezentacije turističkih proizvoda na nivoima lokalnih zajednica, a čija izlaganja i diskusije su poslužile za izvođenje konstruktivnih zaključaka o tome u kojem pravcu bi se trebale provoditi naredne aktivnosti.

Višegrad je predstavljen sa aktuelnim turističkim proizvodima koji već imaju svoju potvrdu u praksi, i koji su posljednjih godina postali pravi magnet za turiste, između ostalog city break ture kroz organizovane posjete turističkih agencija, Na Drini ćuprija, Andrićgrad, krstarenje Drinom, banjski i vjerski turizam. Predstavljena je i ponuda šire regije, odnosno opština Rudo, Rogatica i Novo Goražde.

Drugi panel Konferencije bio je vezan za aktuelno zakonodavstvo u turizmu, a u okviru ovog panela prisutnima su se obratili g-đa Dragana Ristić, pomoćnik Ministra za trgovinu i turizam RS, te predstavnici Inspektorata RS, APIF-a i Poreske uprave RS. Poseban akcenat dat je na aktuelne zakonske propise iz oblasti registracije i funkcionisanja privatnog smještaja u apartmanima, sobama i kućama za odmor. Budući da su na snagu stupili novi zakoni koji su kod vlasnika smještaja izazvali dosta nedoumica, u zaključku konferencije dogovoreno je da se izradi detaljni informator za postojeće i buduće vlasnike privatnog smještaja.