Otvorena 42. „Višegradska staza“

31.05.2019.

Svečanom akademijom u Domu kulture u Višegradu večeras je otvorena 42. „Višegradska staza“, kulturna manifestacija posvećena imenu i djelu Ive Andrića.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da književnu i kulturnu baštinu treba oživjeti manifestacijama, a da je „Višegradska staza“ u petoj deceniji postala svojevrstan kulturni i duhovni simbol Višegrada.

„`Višegradska staza` je čvrsto utabana koracima mnogih velikih stvaralaca svih ovih godina, koliko je duga njena tradicija. Kao takva, stalni je podsjetnik na nemjerljivu važnost čuvanja uspomene na djelo velikana naše književnosti, ali i afirmaciju i podstrek u stvaranju našim savremenicima i generacijama koje tek stasavaju“, istakla je Đakovićeva.

Otvarajući manifestaciju, ona je naglasila da bogata kulturno-istorijska baština Višegrada, koja se promoviše kroz savremeni izraz u vidu tradicionalne manifestacije posvećene nobelovcu Ivi Andriću, obavezuje sve da pruže podršku manifestacijama koje doprinose razvoju savremene književnosti, kulture i umjetnosti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da učesnici ove manifestacije svake godine iznova oživljavaju Andrića i njegovo djelo.

„Višegrad je danas prijestonica kulture koja okuplja dobronamjerne i umne ljude, a mi smo posebno zahvalni Andriću i svim ljudima koji se u njegovo ime pridružuju našim nastojanjima da `Staza` bude vječna, kao što je vječno i djelo našeg nobelovca“, istakao je Đurević.

Besjedu o Andriću govorio je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar.

U programu akademije nastupili su glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković, koji su govorili misli iz Andrićevih djela.

Drugog dana manifestacije, sutra u 11.00 časova biće promovisan roman „Neviđena Srbija“ autora Vlade Arsića u Spomen-učionici Ive Andrića, dok će književno veče Društva ljubitelja pisane riječi biti održano tradicinalno na hladnjaku na Bikavcu u 17.00 časova.

U pjesničkoj večeri koja će biti održana na ćupriji na Drini u 20.00 časova učestvovaće Ljubivoje Ršumović, Milenko Jevđević, Milica Bakrač, Slobodan Jović, Vojin Ostojić, Branka Čarašić i Jelena Andrić.

Istog dana u 20.00 časova u Domu kulture nastupiće ženski kamerni hor „Banjalučanke“.

„Višegradska staza“ biće zatvorena u nedjelju, 2. juna, a program završnog dana biće upotpunjen pozorišnim predstavama, te izložbom slika.

Kulturna manifestacija „Višegradska staza“ organizuje se 42. put, a 27. put u Republici Srpskoj.

SRNA