Otvorena Međunarodna likovna kolonija

25.08.2017.

U Gradskoj galeriji Višegrad večeras je svečano otvorena Međunarodna likovna kolonija koja je okupila oko 25 umjetnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je otvarajući ovu likovnu koloniju da je Višegrad središte kulturnih dešavanja, grad otvorenih vrata, slobode, umjetnika, novih djela i stvaralaca.

„Zahvaljujući ljudima koji vole Višegrad, oživjeli smo galeriju koja je potrebna našem gradu i koja danas širi ruke svim ljudima, a nama pruža mogućnost da uživamo u djelima neprolazne ljepote koju stvaraju umjetnici sa svih strana“, istakao je Đurević.

Đurević je svim učesnicima poželio uspješan rad, uz želju da djela koja nastanu budu trajno svjedočanstvo o učešću na ovoj koloniji.
Vršilac dužnosti direktora Gradske galerije Slavko Tuševljak rekao je da kolonija ima dugu tradiciju, više od dvije decenije.

„Umjetnici će stvarati pet dana na prostoru Višegrada, Andrićgrada, obilazeći kulturno-istorijske vrijednosti grada“, dodao je Tuševljak.

On je rekao da očekuje da će za vrijeme trajanja kolonije učesnici ostaviti neizbrisiv trag, dodajući da je Višegrad lijepa sredina puna kulturnih vrijednosti koja treba da se njeguje.

Tuševljak je zahvalio opštini Višegrad i Hidroelektrani „Višegrad“ na pomoći da se održi ova kolonija.
Umjetnik Obrad Jovanović citirao je nobelovca Ivu Andrića, koji je rekao da su za jedan posao potrebne tri stvari – dobar nauk, fakat i vakat. „Kad pogledam ovu koloniju, vidim da su se stekli dobar nauk, dobar fakat i dobar vakat“, dodao je Jovanović.

SRNA