Sve veće interesovanje turista

23.06.2020.

Interesovanje turista za boravak u Višegradu je svakim danom sve veće i turistički vaučeri građanima Republike Srpske značiće mnogo da se pomogne ova grana privrede, izjavila je Srni direktor opštinske Turističke organizacije Olivera Todorović.

„Raznovrsnost ponude u Višegradu je velika i smatramo da će svi gosti koji budu boravili ovdje nekoliko dana moći da nađu ono što ih interesuje“, rekla je Todorovićeva.

On je navela da je turistička privreda bila prva na udaru negativnih posljedica virusa korona i da će zbog toga značiti mnogo mjere Vlade Republike Srpske, koje su usmjerene da pomognu turizmu podjelom turističkih vaučera svim građanima Srpske.

Direktor Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ Dušana Bukvić istakla je da je ova ustanova ispunila sve uslove za vaučere, te da su već imali goste koji su iskoristili vaučere, kao i one koji trenutno borave u Centru, ali i goste na čekanju.

„Funkcionisanje sa vaučerima je regularno i zaživjelo je u našoj ustanovi. Doprinijeće povećanom broju dolazaka gostiju, a posebno kada je riječ o turističkom segmentu, gostima koji će dolaziti na odmor i rekreaciju“, kaže Bukvićeva.

Ona je navela da je popunjenost hotela dobra, interesovanje veliko, kako preko vaučera, tako i kada je riječ o privatnim dolascima.

Recepcioner hotela „Višegrad“ Dijana Rajić rekla je da vlada velika zainteresovanost gostiju za boravak u ovom hotelu.

„Imamo rezervacije za individualne i grupne dolaske turističkih agencija. Potpisali smo nekoliko ugovora sa agencijama iz Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva“, napomenula je Rajićeva.

Menadžer kompleksa „Andrićgrad-Kamengrad“ Darko Tasić ukazao je da su brojni aranžmani koje su imali preko turističkih agencija otkazani ili prolongirani zbog trenutne situacije virusa korona.

„Nadamo se da će program turističkih vaučera pomoći turizmu u cijelosti i da će to omogućiti građanima Republike Srpske da na neki drugi način dožive Srpsku“, naveo je Tasić.

U Višegradu je, osim kulturnog turizma, nezaobilazna gradska tura do Andrićgrada, koji ima veliki sadržaj, a u kojem turisti mogu da prošetaju kroz vremeplov od perioda Vizantije do savremenog doba.

Ponuda vjerskog turizma je velika, uz crkve i manastire, čija je okosnica manastir Dobrun iz 14. vijeka.

Biser banjskog turizma je Višegradska banja, a nezaobilazne atrakcije su Most Mehmed-paše Sokolovića, vožnja brodićima, kajacima i SUP daskama na rijeci Drini.

Tu su i turistički vozić, bir-bajk, a za one malo hrabrije Višegrad nudi i zip-lajn preko Drine.

SRNA