U subotu Međunarodni festival folklora

14.06.2023.

Međunarodni festival foklora, na kojem će nastupiti devet društava iz Republike Srpske i Srbije, biće održan u subotu, 17. juna u Višegradu.

Umjetnički rukovodilac Srpskog sokolskog društva „Kralj Petar Ujedinitelj“ Danijela Šućur rekla je novinarima da će festival ove godine okupiti brojne goste iz Srbije i Republike Srpske, a počeće tradicionalnim defileom folklorista višegradskim ulicama u 18.00 časova.

„Višegrađani će imati priliku da vide raznolikost nošnji u kojima će učesnici nastupiti na koncertu koji će biti održan u Andrićgradu“, rekla je Šućureva.

Na ovom festivalu nastupiće članovi društava – Ansambl narodne pjesme i igre Kulturno-umjetično društvo /KUD/ „Stubline“ iz Obrenovca, Udruženje folklornih ansambala „Tradicija“ iz Trstenika, KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre, KUD „Vesna“ iz Mojkovca, KUD „Moravica“ iz Ivanjice, Udruženje građana „Era“ iz Užica, KUD „Oplenac“ Topola, KUD „Golija“ iz Novog Pazara, KUD „Kraljevačka riznica“ iz Kraljeva i domaćini KUD „Kralj Petar ujedinitelj“ i KUD „Bikavac“.

Međunarodni festival folklora u Višegradu se održava od 2004. godine, a posljednje tri godine nije održavan zbog pandemije virusa korona.

Koncert je planiran za 18.30 časova na sportskom terenu u Andrićgradu, a u slučaju loših vremenskih uslova, biće održan u Gradskoj dvorani.

Pokrovitelji festivala su opština Višegrad i preduzeće „HE na Drini“ Višegrad.

SRNA