U subotu VII regionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“

28.05.2018.

Ovogodišnja sedma po redu regionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“ održaće se u Višegradu 2. i 3. juna 2018. Ova jedinstvena izložba narodnog stvaralaštva, starih i zaboravljenih zanata, tradicionalnih rukotvorina, suvenira, domaćih poljoprivrednih proizvoda spremljenih na tradicionalni način, ljekobilja održaće se na višegradskoj ćupriji, a svečano otvaranje zakazano je za 2. jun sa početkom u 11 časova. Očekuje se učešće preko 25 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore. Prvog dana manifestacije planirana je cjelodnevna izložba, a u večernjim satima za izlagače će biti organizovano predavanje na temu:“ Značaj dopunskih djelatnosti u seoskom turizmu“,

-Plasiranje poljoprivrednih proizvoda kroz seoski turizam

-Stari i umjetnički zanati u funkciji turističke ponude

-Izrada i plasiranje suvenira kao dopunska djelatnost

Poslije predavanja za sve učesnike biće organizovana zajednička večera u nekom od višegradskih restorana.

Drugi dan manifestacije za učesnike će biti organizovana studijska posjeta domaćinstvu „Stari Brod“, kao primjeru dobre prakse seoskog turizma, i ujedno krstarenje rijekom Drinom, kao nezaobilazne turističke atrakcije Višegrada.

Organizator ovog događaja je Turistička organizacija opštine Višegrad, u saradnji sa Opštinom Višegrad.

Organizaciju regionalne manifestacije “Zlatne ruke Podrinja” podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje” koji sprovodi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).