Zapažen nastup višegradskih ugostitelja na 40. Sajmu turizma u Beogradu

26.02.2018.

Juče je u Beogradu zatvoren četrdeseti, jubilarni sajam turizma, a svoj zapažen nastup imala je i Turistička organizacija opštine Višegrad.
Ovogodišnji sajam održan je pod sloganom „Odmor te čeka“, a okupio je više od hiljadu izlagača iz Srbije, regiona i svijeta. Višegrad je nastupio u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, koje je zakupilo reprezentativni štand na 84 m/2. Sajam turizma u Beogradu je postao posebno značajan, jer u Republiku Srpsku, a i u Višegrad najviše turista dolazi upravo iz Srbije, te je ovo tržište nama i najbitnije u turističkoj promociji.

Prvi dan sajma organizovana je posebna turistička prezentacija integralne turističke ponude opštine Višegrad, nakon koje je uslijedila i prezentacija gastronomskih specijaliteta, za koju su se pobrinuli višegradski ugostitelji. Svoju ugostiteljsku ponudu predstavili su hotel „Andrićev konak“, hotel „Vilina vlas“, restoran „Mandić“ i restoran „Kruna“.
Ovoj zapaženoj prezentaciji, pored predstavnika turističkih agencija, prisustvovale su i mnogobrojne zvanice, ministri Gluhaković i Klokić i savjetnik ministra trgovine i turizma Aleksandar Đurić, Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predsjednik Skupštine grada Bijeljine Slaviša Marković, te direktor TO Zapadne Srbije Miroslav Rađen.
Direktor opštinske Turističke organizacije Olivera Todorović je navela da su prezentaciji turističke ponude Višegrada prisustvovali i predstavnici više turističkih agencija iz Poljske i Kine koji su već imali turističke ture za posjetu Višegradu.
Ona je napomenula da spremno dočekuju nove turiste, te da je registrovan sve veći broj brodova koji, osim kraćeg krstarenja, mogu ploviti i do Starog broda gdje se nalazi Spomen-kosturnica stradalima u Drugom svjetskom ratu.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da Višegrad ima čime da se ponosi kada je riječ o prirodnim ljepotama i turističkim ponudama, te da je veoma ponosan što dolazi sve veći broj turista.
„Sajam turizma je prilika da na najbolji način promovišemo našu turističku ponudu. Pokazali smo da osim turističkih atrakcija, istorijskih spomenika i prirodnih ljepota, Višegrad ima izuzetnu gastronomsku ponudu“, dodao je Đurević.

On je napomenuo da opština ulaže u razvoj turizma i da se povećava i broj smještajnih kapaciteta.
Nakon dobrih reakcija na upravo završenom sajmu turizma, slijede pripreme za predstojeću turističku sezonu, koja bi po mišljenju zaposlenih u turističkoj organizaciji Višegrada trebala nadmašiti prethodnu.