„Ћиро“ стигао у Вишеград

29.08.2022.

Музејско-туристички воз „Носталгија“ са туристима стигао је ускотрачном пругом од Мокре Горе на Жељезничку станицу Вишеград.

Вршилац дужности генералног директора „Жељезница Републике Српске“ Жељко Радић рекао је да много значи што је послије деценије поново воз кренуо уз подршку општина, градова, министарстава и свих који у се укључили да нађу рјешење, како би била успостављена редовна линија.

„Ово је прва овогодишња тура, до краја октобра очекујемо да сваки викенд имамо вожњу. Ово је општекорисни пројекат који би требао да омогући развој туризма“, истакао је Радић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово значајан догађај за Вишеград и Републику Српску.

„На овај начин употпунићемо туристичку понуду Вишеграда. Значајан дио туриста који долазе на Мокру Гору посјетиће Вишеград, а и они из Вишеграда могу прећи у Мокру Гору“, истакао је Ђуревић.

Бранислав Андрић из Туристичке организације Вишеград рекао је да очекује да ће туристичке агенције и организатори путовања имати времена да осмисле програме и у своје аранжмане додају и вожњу возом.

Туриста Илија Петронијевић из Ужица рекао је да му је ово први пут да долази пругом до Вишеграда.

„Ово је туристички потенцијал који може много да значи Мокрој Гори, Ужицу и Вишеграду“, истакао је Петронијевић.

Од данас до 30. октобра сваке суботе и недјеље у мјесецу из станице Мокра Гора за Вишеград воз ће полазити у 11.15 часова, а из станице Вишеград за Мокру Гору у 15.35 часова.

За вријеме вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда из вагона са дрвеним клупама и са аутентичном локомотивом путници ће имати прилику да сагледају богатство и љепоту природе овог краја, али и да посјете знаменитости као што су Мост на Дрини, манастир Добрун и Андрићград.

Возом „Носталгија“ годишње се превезе више од 70.000 туриста, од којих велики број странаца. Вожња „Шарганском осмицом“, која је дио редовне туристичке понуде Мокре Горе, један је од фактора захваљујући којима се ово село сврстава у најпосјећенија туристичка мјеста у Србији.

У Мокрој Гори је 1. августа одржан састанак о поновном успостављању жељезничког саобраћаја до Вишеграда, на којем су учествовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и директор „Србија воза“ Иван Булајић.

Након обнове пруге уског колосијека у августу 2010. године, прва композиција саобраћала је на овој релацији, а према потреби саобраћала је од 2012. до 2019. године.

Током 2020. године воз „Носталгија“ није саобраћао, а у прошлој години редован саобраћај овог воза организован је на прузи Мокра Гора – Шарган Витаси, али не и до Вишеграда.

СРНА