Одржана VII регионална манифестација „Златне руке Подриња“

04.06.2018.

Ова јединствена изложба народног стваралаштва, старих и заборављених заната, традиционалних рукотворина, сувенира, домаћих пољопривредних производа спремљених на традиционални начин, љекобиља и меда окупила је 30-ак излагача из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

На отварању манифестације присутнима се обратила представница Сталне радне групе за регионални рурални развој (SWG) Даница Нешевић уз жељу да се настави са организовањем оваквих манифестација, које на најбољи начин праве спрегу између туристичке привреде и произвођача домаћих производа, уз креирање ланаца вредности пољопривредних произвођача и продаје.

Манифестацију је званично отворио начелник општине Вишеград, господин Младен Ђуревић, који се захвалио свим излагачима који су издвојили своје вријеме за учешће на овој манифестацији, доприносећи тако напорима општине Вишеград за унапређење туристичке понуде Вишеграда. Такође је истакао да је у Вишеграду из године у годину све више туриста који посјећују нашу општину, а да ће општина Вишеград наставити с подршком манифестацијама које доприносе даљем развоју туризма.

Првог дана манифестације за излагаче је организовано предавање професора Радомира Стојановића на тему „Пласирање пољопривредних производа кроз сеоски туризам“, као и заједничка вечера за учеснике. Другог дана за све заинтересоване излагаче организовано је крстарење ријеком Дрином и студијска посјета сеоском домаћинству „Стари Брод“, као примјеру добре праксе у развијању овог вида туризма.

Организатор овог догађаја је Туристичка организација општине Вишеград, у сарадњи са Општином Вишеград.

Организацију регионалне манифестације “Златне руке Подриња” подржала је Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи у оквиру Пројекта “Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима у југоисточној Европи: Перспективе руралног развоја: квалификовање, реинтеграција и (само) запошљавање“ који спроводи у партнерству са немачком агенцијом за међународну сарадњу (GIZ) уз финансијску подршку немачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (BMZ).