Одржано предавање о животу Мехмед-паше Соколовића у Андрићграду

08.12.2017.

„Мехмед-паша Соколовић није био само градитељ, војсковођа и моћник, већ је и човјек који је обезбиједио опстанак Пећке патријаршије“, истакао је Кустурица у обраћању на скупу „Живот Мехмед-паше Соколовића“, одржаног у Андрићевом институту у Андрићграду.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао je на отварању скупа да је све што је везано за појам Мехмед-паше Соколовића узвишено, „јер је он дио нашег племства и који је у времену када смо губили своју државност постао један од њихових а никада није престао да буде један од наших“.

Након Кустуричине уводне ријечи учесницима скупа предавање посвећено животу Мехмед паше Соколовића одржао је магистар из Турске Енес Демир, запослен у Генералној дирекцији државних архива Републике Турске и докторант на Одсјеку за савремену историју на Гази универзитету у Анкари.

Он је истакао да је Мехмед паша Соколовић личност која је подједнако важна за турску и српску историју и истакао да је, захваљујући његовом генију, Отоманска империја постала суперсила.

„У име султана, Мехмед-паша је руководио царством у сијенци, одржавајући власт и велику снагу Османске империје. Са лакоћом је обављао велике послове“, каже Демир.

Демир истиче да је Мехмед паша Соколовић своје богатство и имовину усмјерио у бројне вакуфе – задужбине које је подигао широм Османског царства. „Осим политичких и војних заслуга, Мехмед-паша је у Босни најпознатији по мосту у Вишеграду који је пројектовао главни османлијски архитекта Мимар Синан“, истакао је Демир.

Учесницима скупа обратио се и руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић, који је истакао да Мехмед-паша Соколовић има трајно мјесто у историји, које је неодвојиво од вишеградске ћуприје, од овог поднебља и то је оно по чему он остаје да траје.

„Мост на Дрини који је историја, мост као духовност, као уметничко – градитељско дело и достигнуће, као сведочанство времена, али и сведок времена и епоха. Мост који је симбол, мост као нешто што хуманизује културу живљења, који је хумано дело човекове идеје, његове маште и вештине његових руку. Мост који је тема литаратуре“, рекао је Перишић.

У завршном дијелу скупа присутима се обратио и доктор историјских наука Милош Ковић, који је у свом предавању истакао значај Мехмед-паше Соколовића за обнову Пећке патријаршије 1557. године.