Шулић: Вишеград – Културни центар Српске 365 дана у години

17.08.2023.

У Андрићграду у Вишеграду је одржан фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који је окупио учеснике из 15 земаља са четири континента, а којем је присуствовао и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Шулић је истакао да је Вишеград културни центар Српске 365 дана у години.

„Драго ми је да је Република Српска показала да воли традицију, да зна његовати туђе културе, али и преносити на млађе нараштаје своју културу. Република Српска и Србија су поново показале да су једно и ова манифестација се одржава у Ужицу и Вишеграду што показује са специјалне паралелне везе функционишу на локалном нивоу“, рекао је Шулић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је отворио фестивал са учесницима из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Бугарске, Пољске, Канаде, Кине, Грузије, Мексика, поручио је да је ово једна од најљепших манифестација која спаја људе пјесмом и игром.

„На овај начин ми нашу дјецу од најмлађих дана учимо заједништву и препознавању различитости у култури, традицији и историји. То је услов да се боље разумијемо, помажемо и да будемо једни уз друге“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да су поносни на чињеницу да је фестивал у функцији промоције добрих односа Републике Српске и Србије и значајан је за очување националног идентитета, културе, традиције и обичаја.

Представница Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић истакла је изузетну сарадњу са општином Вишеград, нагласивши да становници овог града једним срцем дишу са фестивалом.

„Ове године је било највише посетилаца на фестивалу. Имали смо утисак да су сви грађани Вишеграда дошли да поздраве фолклорце из различитих крајева света“, додала је Цветковићева.
Фестивал „Лицидерско срце“ одржава се у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Манифестацију организује ужичко Удружење „Ера“ у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, градовима Ужицем и Вишеградом, те Туристичком организацијом Златибора.

Фестивалу је присуствовао и предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек.

СРНА