Туристички ваучери у Српској: Грађани ће се јављати на јавни позив

25.05.2020.

На данашњем састанку министра трговине и туризма, Сузане Гашић и представника туристичког и угоститељског сектора разговарало се о начину и условима коришћења туристичких ваучера у Републици Српској.

Састанак на којем су разматране могућности увођења туристичких ваучера за субвенционисано плаћање смјештаја у Републици Српској, одржан је у Привредној комори РС у Бањалуци, преноси Мондо.

Разговарано је о начину и условима коришћења ваучера, критеријумима за додјелу ваучера, као и другим питањима од значаја за реализацију овог пројекта.

Потврђено је да ће бити расписан јавни позив путем којег ће се достављати пријаве ради учешћа у реализацији додјеле ваучера за субвенционисано коришћење услуге смјештаја у угоститељским објектима у Републици Српској, као и јавни позив који ће бити упућен грађанима који имају пребивалиште на територији Републике Српске.

Право учешћа на јавном позиву имаће угоститељи и туристичке агенције који испуњавају одређене услове који ће бити наведени подзаконским актом, а право на пријаву за додјелу ваучера имаће сваки пунољетни грађанин који испуњава услове који ће бити прописани подзаконским актом.

Ваучер у износу од 100 КМ корисник ће моћи једном у току 2020. године користити за плаћање услуге смјештаја у угоститељском објекту за смјештај ван мјеста његовог пребивалишта.

Средства за субвенционисање смјештаја у угоститељским објектима у Републици Српској биће коришћена из Компензационог фонда Републике Српске.

На састанку је истакнуто да је циљ увођења ваучера подстицање развоја туризма у Републици Српској и подршка овој грани привреде, као и мотивисање домаћих туриста да годишњи одмор проведу у својој земљи.