PLANINARI PROŠETALI RZAVSKIM BREGOVIMA

20.05.2024.

Oko 250 planinara iz 16 planinarskih društava iz Srbije i Republike Srpske, učestvovalo je juče u planinarskoj akciji „Prošetajmo rzavskim bregovima“ koju 16. put organizuje Planinarsko sportsko društvo „Stolac“ iz Višegrada.

Planinari su tradicionalno savladali uspon na vrh planine Stolac koji se nalazi na 1199 metara nadmorske visine, a start im je bio kod crkve brvnare u selu Bijela.

Član predsjedništva PSD „Stolac“, planinar Bogdan Marić kaže da su učesnici krenuli iz Bijele sa nadmorske visine od oko 500 metara i savladali razliku od oko 700 metara.

„Staza je kružna i prilagođena za sve učesnike. U usponu smo pješačili oko sedam kilometara, a pri povratku nešto više od četiri kilometra“ rekao je Marić.

On je dodao da su se učesnici akcije kretali putanjom od sela Bijela preko Gornjih Tasića, zatim preko sela Šimšići stigli na Stolac.

Jelena Mitrović iz Planinarsko-sportske organizacije „Vihra“ iz Rudog kaže da se planinari iz ovog grada uvijek rado odazovu na poziv komšija i sa velikim zadovoljstvom učestvuju u ovoj akciji.

U pohodu na Stolac učestvovali su i planinari iz Užica članovi planinarskog društva „Rujno“.

Dragica Tomić kaže da je uvijek zadovoljstvo boraviti u ovim krajevima, a da se planinari iz Užica rado odazivaju akcijama koje organizuje PSD „Stolac“.

Nakon završetka akcije za sve učesnike organizovan je zajednički ručak, a zatim su dodijeljene i zahvalnice svima koji su šetnjom po rzavskim bregovima stgli na vrh Stoca.

Ova akcija ime je dobila po čuvenoj pripovjetci „Rzavski bregovi“ nobelovca Ive Andrića, a održava se već 16 godina.

M. Kusmuk