ПЛАНИНАРИ ПРОШЕТАЛИ РЗАВСКИМ БРЕГОВИМА

20.05.2024.

Око 250 планинара из 16 планинарских друштава из Србије и Републике Српске, учествовало је јуче у планинарској акцији „Прошетајмо рзавским бреговима“ коју 16. пут организује Планинарско спортско друштво „Столац“ из Вишеграда.

Планинари су традиционално савладали успон на врх планине Столац који се налази на 1199 метара надморске висине, а старт им је био код цркве брвнаре у селу Бијела.

Члан предсједништва ПСД „Столац“, планинар Богдан Марић каже да су учесници кренули из Бијеле са надморске висине од око 500 метара и савладали разлику од око 700 метара.

„Стаза је кружна и прилагођена за све учеснике. У успону смо пјешачили око седам километара, а при повратку нешто више од четири километра“ рекао је Марић.

Он је додао да су се учесници акције кретали путањом од села Бијела преко Горњих Тасића, затим преко села Шимшићи стигли на Столац.

Јелена Митровић из Планинарско-спортске организације „Вихра“ из Рудог каже да се планинари из овог града увијек радо одазову на позив комшија и са великим задовољством учествују у овој акцији.

У походу на Столац учествовали су и планинари из Ужица чланови планинарског друштва „Рујно“.

Драгица Томић каже да је увијек задовољство боравити у овим крајевима, а да се планинари из Ужица радо одазивају акцијама које организује ПСД „Столац“.

Након завршетка акције за све учеснике организован је заједнички ручак, а затим су додијељене и захвалнице свима који су шетњом по рзавским бреговима стгли на врх Стоца.

Ова акција име је добила по чувеној приповјетци „Рзавски брегови“ нобеловца Иве Андрића, а одржава се већ 16 година.

М. Кусмук