Rekordna posjeta turista iz cijelog svijeta

23.08.2017.

Turistička sezona u Višegradu bilježi rekordnu posjetu turista iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, pa i Japana, rekla je direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović.

Ona je istakla da je povećan broj noćenja u smještajnim objektima, kao i ugostiteljskim objektima na području opštine Višegrad.

„Posebno raduje činjenica da je i dužina zadržavanja turista povećana, te da su ovim rekordima doprinijeli novi sadržaji koje unapređuje opština Višegrad“, dodala je Todorovićeva.

Ona je navela da je Turistička organizacija Višegrad, u saradnji sa opštinom, obezbijedila kućice za prodavce suvenira kako bi doprinijela estetskom uređenju grada.

Todorovićeva kaže da je glavni motiv dolaska turista posjeta višegradskoj ćupriji i kompleksu Andrićgrad, a da ostale atrakcije služe da bi gosti što sadržajnije proveli vrijeme u Višegradu.

„To su krstarenje rijekom Drinom, posjeta Manastiru Dobrun, obilazak kulturnih znamenitosti u gradu, kao i turističke manifestacije“, rekla je Todorovićeva.

Ona ističe da i dalje preovlađuje tranzitni i izletnički turizam, s tim što je iz godine u godinu evidentno povećanje broja organizovanih turističkih grupa koje dolaze preko turističkih agencija.

„Organizovane grupe iz Srbije posjećuju Višegrad, Trebinje i Sarajevo. Tokom cijele godine primjetno je povećanje broja dolazaka izletničkih grupa koje borave na Zlatiboru i Tari, a jedan dan

svog odmora odvoje i za posjetu Višegradu. Osim autobusom, organizovane turističke grupe sa planine Tare u Višegrad dolaze i brodom tokom ljetnih mjeseci, krstareći kanjonom rijeke Drine“,

navela je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, iz Republike Srpske organizovano dolaze školske ekskurzije, kao i sindikalne organizacije i različita udruženja koja organizuju posjetu za svoje članove.

„Od gostiju iz ostalih zemalja najbrojniji su mladi koji koriste privatni smještaj rezervisan unaprijed putem Interneta“, dodala je Todorovićeva.

SRNA