Sutra start kajak-kanu regate iz Višegrada

27.04.2019.

Kajak klub ”Srpski veslači” iz Belog Potoka, Srbija, od 27. aprila do 04.maja organizuje 20. Drina – Sava međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, kanu regatu Memorijal ”Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk” od Višegrada do Sremske Mitrovice, u dužini od 360 kilometara za šest veslačkih dana.
Vitomir Dizdarević je kanuista koji je rođen u Janji, pokraj Drine, gde je i detinjstvo proveo. Čitav svoj vek proveo je u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i ovog divnog sporta.
Njemu u čast i slavu organizujemo ovu regatu koja ove godine okuplja preko 100 učesnika iz:Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Engleske uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije.
Naša regata ima promotivni karakter.

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština i gradova kroz koje prolazimo. Dnevno veslamo od 17 do 76 kilometara.

Ove godine našu organizaciju pomaže organizacija SWG – radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, jer su regioni Drina – Tara i Drina – Sava upravo i naš pravac kretanja i povezivanja opština u Podrinju i Posavini a i oblast delovanja SWG grupacije.

Regata kreće od drevnog mosta na Drini u Višegradu. Naš domaćin je načelnik opštine Mladen Đurević i dočekaće nas u novoj zgradi opštine u Andrić gradu, zajedno sa Turističkom organizacijom. Posetićemo grad u kome se pri svakom koraku susrećemo sa prošlim vremenima. Posetićemo most i kuću u kojoj je živeo naš nobelovac.
Bićemo smešteni kod sportskog centra i fudbalskog stadiona gde će u subotu uveče, domaćini organizovati zabavu za učesnike regate.
Ovogodišnja regata ima i naziv ”Treće svetsko prvenstvo kajakaša u tucanju Vaskršnjih jaja” jer baš na Vaskrs krećemo iz Višegrada.

Sledeće etapno mesto je prelepo uređen Etno kamp ”Stari Brod” na Perućačkom jezeru, naspram spomen obeležja posvećenog stradanju jednog naroda u Drugom svetskom ratu.
Veslamo najlepšim kanjonom Evrope i u Republiku Srbiju prelazimo kod brane Perućac na sezonskom graničnom prelazu sa Republikom Srpskom koji je po prvi put otvoren pre osam godina, zbog prolaska naše regate.
Odmah po izlasku iz čamaca i granične kontrole gosti smo u restoranu na vodi ”Čičino burence” kod Milana. Za umorne kajakaše biće to prva dobrodošlica i okrepljenje u Srbiji.
Na Perućcu kampujemo kod Hidrocentrale i u auto kampu pored rečice Vrelo.

U Rogačici, gde jedna velika regata završava a druga počinje naši kajakaši imaju puzu i osveženje u baru na obali Drine kod Aca rokera.

Sledeće etapno mesto je u kampu opštine Ljubovija, pored Etno sela Vrhpolje. Direktor Turističke organizacije pozdraviće goste i poželeće dobrodošlicu kajakašima iz cele Evrope.Posetićemo koloniju Beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice i manastir Soko Grad u blizini Uzovnice. Članovi KUD ”Azbukovica” prirediće folklorni program za učesnike regate a žene Udruženja građana ”Vila” ponudiće svoje domaće proizvode.

U Malom Zvorniku pod pokroviteljstvom predsednka opštine gospodina Zorana Jevtića imaćemo zajedničku večeru a pre večere folklorni program Kulturno umetničkog društva. Posetićemo tajanstveni, podzemni grad Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom. Obićićemo zvorničku hidrocentralu najstariju u Jugoslaviji. Individualno ćemo preko starog mosta Kralja Alekasandra posetiti Zvornik u Republici Srpskoj i tvrđavu Đurđev grad.

U etapnom mestu Crna Bara boravimo u kampu kod starog Motela. Ispred Opštine i Turističke organizacije Bogatić dočekuje nas direktor Darko Mašić sa svojim saradnicama. Planiran je zabavni program i zajednička večera u kampu u ambijentu etno kuća iz vremena Hajduk Stanka, koga je oživeo naš pisac Janko Veselinović sa upoznavanjem tradicije, običaja, istorije, kulture i umetnosti Mačvanskog kraja.

Regata završava svoju plovidbu na levoj obali reke Save u Sremskoj Mitrovici.
Bićemo gosti grada, Kajak kluba ”Val”. Posetićemo ”Carsku palatu”, muzej i arheološke iskopine Sirmijuma, gde je rođeno 7 Rimskih imperatora. Posetićemo rezervat prirode ”Zasavica”.
Osmodnevno druženje završavamo zajedničkom večerom uz sremske tamburaše u restoranu ”Stara promenada” u Sremskoj Mitrovici.

Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo.

Veslaćemo najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze a takođe i velikom i sporom rekom Savom koja nam priređuje zadovoljstvo na jedan sasvim drugačiji način.

Moto i ovogodišnje regate je: ”Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa odpadom i otpadnim vodama rešavaju na nepravilan način, bacajući i ispuštajući direktno u reke.
Očekujemo da nam se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi, aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.
Zajednički start regate je u nedelju 28.04.2019. g. iz Višegrada, a dolazak na cilj u Sremsku Mitrovicu planiran je 3.5.2019.

Kontakt organizatora: Kajak klub ”Srpski veslači”
Dejan Jovanović
Mobilni tel: +381 64 3495193
E-mail: tidejan@gmail.com

Mobilni tel: +381 64 3495193 E-mail: tidejan@gmail.com