Сутра старт кајак-кану регате из Вишеграда

27.04.2019.

Кајак клуб “Српски веслачи“ из Белог Потока, Србија, од 27. априла до 04.маја организује 20. Дрина – Сава међународну, туристичку, спортско рекреативну, кајак, кану регату Меморијал “Витомир Диздаревић – Адмирал Кук“ од Вишеграда до Сремске Митровице, у дужини од 360 километара за шест веслачких дана.
Витомир Диздаревић је кануиста који је рођен у Јањи, покрај Дрине, где је и детињство провео. Читав свој век провео је у Београду и посветио промоцији Дрине, Саве и Дунава и овог дивног спорта.
Њему у част и славу организујемо ову регату која ове године окупља преко 100 учесника из:Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Пољске, Енглеске уз кајакаше из Републике Српске и Србије.
Наша регата има промотивни карактер.

Принцип регате је дневно веслање и камповање у предходно одређеним местима у договору са Туристичким организацијама општина и градова кроз које пролазимо. Дневно весламо од 17 до 76 километара.

Ове године нашу организацију помаже организација SWG – радна група за рурални развој Југоисточне Европе, јер су региони Дрина – Тара и Дрина – Сава управо и наш правац кретања и повезивања општина у Подрињу и Посавини а и област деловања SWG групације.

Регата креће од древног моста на Дрини у Вишеграду. Наш домаћин је начелник општине Младен Ђуревић и дочекаће нас у новој згради општине у Андрић граду, заједно са Туристичком организацијом. Посетићемо град у коме се при сваком кораку сусрећемо са прошлим временима. Посетићемо мост и кућу у којој је живео наш нобеловац.
Бићемо смештени код спортског центра и фудбалског стадиона где ће у суботу увече, домаћини организовати забаву за учеснике регате.
Овогодишња регата има и назив “Треће светско првенство кајакаша у туцању Васкршњих јаја“ јер баш на Васкрс крећемо из Вишеграда.

Следеће етапно место је прелепо уређен Етно камп “Стари Брод“ на Перућачком језеру, наспрам спомен обележја посвећеног страдању једног народа у Другом светском рату.
Весламо најлепшим кањоном Европе и у Републику Србију прелазимо код бране Перућац на сезонском граничном прелазу са Републиком Српском који је по први пут отворен пре осам година, због проласка наше регате.
Одмах по изласку из чамаца и граничне контроле гости смо у ресторану на води “Чичино буренце“ код Милана. За уморне кајакаше биће то прва добродошлица и окрепљење у Србији.
На Перућцу кампујемо код Хидроцентрале и у ауто кампу поред речице Врело.

У Рогачици, где једна велика регата завршава а друга почиње наши кајакаши имају пузу и освежење у бару на обали Дрине код Аца рокера.

Следеће етапно место је у кампу општине Љубовија, поред Етно села Врхпоље. Директор Туристичке организације поздравиће госте и пожелеће добродошлицу кајакашима из целе Европе.Посетићемо колонију Белоглавих супова у кањону реке Трешњице и манастир Соко Град у близини Узовнице. Чланови КУД “Азбуковица“ приредиће фолклорни програм за учеснике регате а жене Удружења грађана “Вила“ понудиће своје домаће производе.

У Малом Зворнику под покровитељством председнка општине господина Зорана Јевтића имаћемо заједничку вечеру а пре вечере фолклорни програм Културно уметничког друштва. Посетићемо тајанствени, подземни град Карађорђевића који је својевремено био склониште намењено династији са целокупном Владом и краљевском свитом. Обићићемо зворничку хидроцентралу најстарију у Југославији. Индивидуално ћемо преко старог моста Краља Алекасандра посетити Зворник у Републици Српској и тврђаву Ђурђев град.

У етапном месту Црна Бара боравимо у кампу код старог Мотела. Испред Општине и Туристичке организације Богатић дочекује нас директор Дарко Машић са својим сарадницама. Планиран је забавни програм и заједничка вечера у кампу у амбијенту етно кућа из времена Хајдук Станка, кога је оживео наш писац Јанко Веселиновић са упознавањем традиције, обичаја, историје, културе и уметности Мачванског краја.

Регата завршава своју пловидбу на левој обали реке Саве у Сремској Митровици.
Бићемо гости града, Кајак клуба “Вал“. Посетићемо “Царску палату“, музеј и археолошке ископине Сирмијума, где је рођено 7 Римских императора. Посетићемо резерват природе “Засавица“.
Осмодневно дружење завршавамо заједничком вечером уз сремске тамбураше у ресторану “Стара променада“ у Сремској Митровици.

Нашим гостима и учесницима из иностранства представићемо културу, историју, традицију, етнологију и екологију предела кроз које пролазимо и земље у којој живимо.

Веслаћемо најлепшим кањоном Европе, снажном и чистом реком која са својом смарагдно зеленом бојом изненађује оне који по први пут долазе а такође и великом и спором реком Савом која нам приређује задовољство на један сасвим другачији начин.

Мото и овогодишње регате је: “Веслањем за чистију Дрину“ јер својим примером бриге у очувању наших река и природе око њих, скрећемо пажњу на немаран однос оних који проблем са одпадом и отпадним водама решавају на неправилан начин, бацајући и испуштајући директно у реке.
Очекујемо да нам се придруже љубитељи веслања кајака, боравка у природи, активног одмора и организације за заштиту природе.
Заједнички старт регате је у недељу 28.04.2019. г. из Вишеграда, а долазак на циљ у Сремску Митровицу планиран је 3.5.2019.

Контакт организатора: Кајак клуб “Српски веслачи“
Дејан Јовановић
Мобилни тел: +381 64 3495193
Е-mail: tidejan@gmail.com