120 планининара учествовало у акцији Прошетајмо рзавским бреговима

16.05.2023.

У недјељу, 14. маја у Вишеграду је одржана планинарска акција „Прошетајмо рзавским бреговима“. Учешће на акцији узело је око 120 планинара и љубитеља природе из 12 планинарских удружења из Милића, Хан Пијеска, Сокоца, Рогатице, Фоче, Рудог, Ужица, Чајетине, Пожеге, Ариља и домаћина, Планинарског спортског друштва „Столац“ из Вишеграда. Успјешно је савладана стаза дужине 17 км од Вишеграда до врхова Голеш и Сува гора, а по завршетку акције организован је заједнички ручак за све учеснике.
Ова акција се традиционално одржава већ 15. пут за редом, а сам назив акције инспирисан је приповјетком књижевника Ива Андрића Рзавски брегови, у којој је чувени писац дао њихов опис:
„Највећи је Голеш, шиљат и посве го врх, егзотичних линија, изнад шума и свих брегова, господар источног хоризонта. Најмањи је Бикавац. Изнад саме вароши, савладан и припитомљен, на подножју му пасу гуске, а по хрпту расте бостан. Између та два, највишег и најнижег, дижу се, преплићу и вежу Боровац, Бан Поље, Глогово, Вељи Луг, Мољевник, а по страни је Стражиште, голо као сироче. Такви су РЗАВСКИ брегови у првим сјећањима, увијек исти у облику. Има нешто моћно и утјешљиво у безбрижним и увијек истим контурама брегова, крај којих проводимо живот“.