120 planininara učestvovalo u akciji Prošetajmo rzavskim bregovima

16.05.2023.

U nedjelju, 14. maja u Višegradu je održana planinarska akcija „Prošetajmo rzavskim bregovima“. Učešće na akciji uzelo je oko 120 planinara i ljubitelja prirode iz 12 planinarskih udruženja iz Milića, Han Pijeska, Sokoca, Rogatice, Foče, Rudog, Užica, Čajetine, Požege, Arilja i domaćina, Planinarskog sportskog društva „Stolac“ iz Višegrada. Uspješno je savladana staza dužine 17 km od Višegrada do vrhova Goleš i Suva gora, a po završetku akcije organizovan je zajednički ručak za sve učesnike.
Ova akcija se tradicionalno održava već 15. put za redom, a sam naziv akcije inspirisan je pripovjetkom književnika Iva Andrića Rzavski bregovi, u kojoj je čuveni pisac dao njihov opis:
„Najveći je Goleš, šiljat i posve go vrh, egzotičnih linija, iznad šuma i svih bregova, gospodar istočnog horizonta. Najmanji je Bikavac. Iznad same varoši, savladan i pripitomljen, na podnožju mu pasu guske, a po hrptu raste bostan. Između ta dva, najvišeg i najnižeg, dižu se, prepliću i vežu Borovac, Ban Polje, Glogovo, Velji Lug, Moljevnik, a po strani je Stražište, golo kao siroče. Takvi su RZAVSKI bregovi u prvim sjećanjima, uvijek isti u obliku. Ima nešto moćno i utješljivo u bezbrižnim i uvijek istim konturama bregova, kraj kojih provodimo život“.