Манифестација „Дани Србије у Републици Српској“ 16. и 29. новембра

10.11.2023.

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“ у Вишеграду ће 16. новембра бити одржан концерт староградске музике „Што се боре мисли моје“, на којем ће наступити Весна Димић и Биљана Петковић, а 29. новембра биће приређен програм за дјецу на којем ће наступити књижевници Гордана Тимотијевић и Дејан Алексић.

Из продукције „Танграм“ из Београда Срни је потврђено да ће концерт бити одржан у биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду и да је ријеч је о музичким изведбама староградских и изворих нумера популарних на тадашњем двору.

У музичком дијелу програма наступиће Весна Димић и Биљана Петковић уз гитарску пратњу Зорана Вељковића, а драмске дијелове изводиће глумци Соња Дамњановић и Предраг Милојевић.

„Програм `Што се боре мисли моје` је права мала `шетња` кроз народну изворну музику, староградске песме и романсе, од времена Обреновића до данас. Атмосфера боемске Скадарлије, Старог двора, али и народних сабора, уз њихове гласове добијају сасвим нову димензију“, истакли су из продукције.

Весна Димић и Биљана Петковић су истакнути вокални умјетници Радио телевизије Србије и чувају музичко насљеђе.

Дуже од двије деценије на репертоару ових солисткиња су изворне пјесме, староградске пјесме и романсе.

Димићева и Петковићева су добитнице многих награда, од којих је круна признање Културно просветне заједнице Србије „Златна значка“.

Концерт ће бити одржан у четвртак, 16. новембра, у 19.00 часова.

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“ биће приређен и програм 29. новембра у Културном центру „Иво Андрић“ гдје ће се књижевници Гордана Тимотијевић и Дејан Алексић представити дјеци, а замишљен је као интерактивни сусрет писаца и дјеце.

Књижевник Дејан Алексић рекао је да ће осим разговора о књижевности и књигама, аутори дјецу активно укључивати у програм, дајући им разне занимљиве и креативне задатке.

Дејан Алексић је пјесник, драмски писац, романописац и стваралац књижевних дјела за дјецу. Објавио је једанаест песничких збирки, књигу драма, један роман и преко двадесет књига за децу.

Добитник је бројних значајнијих књижевних награда за поезију „Васко Попа“, „Меша Селимовић“, Змајева награда Матице српске, „Бранко Миљковић“, Награда САНУ из Фонда „Бранко Ћопић“, „Мирослав Антић“, „Ристо Ратковић“, Просветина награда, Матићев шал, Бранкова награда.

Поезија Дејана Алексића превођена је на десетак европских језика, а посебне књиге песама објављене су на шпанском, пољском, француском, словеначком и македонском.

Као аутор књига за дјецу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу.

Гордана Тимотијевић, писац и књижевни преводилац, пише романе, приче, бајке, позоришне представе и пјесме за дјецу и младе.

Програм за дјецу почеће у 12.00 часова.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе Србије уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

СРНА