Manifestacija „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ 16. i 29. novembra

10.11.2023.

U okviru manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ u Višegradu će 16. novembra biti održan koncert starogradske muzike „Što se bore misli moje“, na kojem će nastupiti Vesna Dimić i Biljana Petković, a 29. novembra biće priređen program za djecu na kojem će nastupiti književnici Gordana Timotijević i Dejan Aleksić.

Iz produkcije „Tangram“ iz Beograda Srni je potvrđeno da će koncert biti održan u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu i da je riječ je o muzičkim izvedbama starogradskih i izvorih numera popularnih na tadašnjem dvoru.

U muzičkom dijelu programa nastupiće Vesna Dimić i Biljana Petković uz gitarsku pratnju Zorana Veljkovića, a dramske dijelove izvodiće glumci Sonja Damnjanović i Predrag Milojević.

„Program `Što se bore misli moje` je prava mala `šetnja` kroz narodnu izvornu muziku, starogradske pesme i romanse, od vremena Obrenovića do danas. Atmosfera boemske Skadarlije, Starog dvora, ali i narodnih sabora, uz njihove glasove dobijaju sasvim novu dimenziju“, istakli su iz produkcije.

Vesna Dimić i Biljana Petković su istaknuti vokalni umjetnici Radio televizije Srbije i čuvaju muzičko nasljeđe.

Duže od dvije decenije na repertoaru ovih solistkinja su izvorne pjesme, starogradske pjesme i romanse.

Dimićeva i Petkovićeva su dobitnice mnogih nagrada, od kojih je kruna priznanje Kulturno prosvetne zajednice Srbije „Zlatna značka“.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. novembra, u 19.00 časova.

U okviru manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ biće priređen i program 29. novembra u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ gdje će se književnici Gordana Timotijević i Dejan Aleksić predstaviti djeci, a zamišljen je kao interaktivni susret pisaca i djece.

Književnik Dejan Aleksić rekao je da će osim razgovora o književnosti i knjigama, autori djecu aktivno uključivati u program, dajući im razne zanimljive i kreativne zadatke.

Dejan Aleksić je pjesnik, dramski pisac, romanopisac i stvaralac književnih djela za djecu. Objavio je jedanaest pesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu.

Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju „Vasko Popa“, „Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, „Branko Miljković“, Nagrada SANU iz Fonda „Branko Ćopić“, „Miroslav Antić“, „Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada.

Poezija Dejana Aleksića prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom.

Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu.

Gordana Timotijević, pisac i književni prevodilac, piše romane, priče, bajke, pozorišne predstave i pjesme za djecu i mlade.

Program za djecu počeće u 12.00 časova.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

SRNA