Почело постављање туристичких кућица за продавце сувенира

19.06.2017.

У Вишеграду је почело постављање 19 туристичких кућица за продавце сувенира, које је финансирала Туристичка организација /ТО/ Вишеград уз подршку општине с циљем стварања љепше слике града и привлачења пажње туриста.

Директор ТО Оливера Тодоровић рекла је да су до сада сви продајни објекти за туристичке сувенире били неуређени, што је нарушавало слику Вишеграда као лијепо уређеног града.

Она је додала да на овај начин желе да у Вишеграду сви продајни објекти буду идентични, да купци пролазе једном маршрутом, те да продавци имају равноправан положај.

То ће, наглашава Тодоровићева, допринијети љепшем изгледу града.

„Туристичка организације ће на овај начин омогућити продавцима да производе продају у лијепо уређеним објектима, гдје ће бити заштићени од временских услова, а призводе ће моћи да чувају у објектима“, напоменула је Тодоровићева.

Она је рекла да ће туристичке кућице бити постављене на двије локације, у Улици Друге подрињске бригаде, односно на шеталишту од моста до Андрићграда, и на Тргу палих бораца.

„Сви регистровани продавци сувенира могу да се јаве Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове да аплицирају за туристичку кућицу. Подјела ће се обављати путем извлачења бројева, како би обезбиједили транспарентност“, додала је Тодоровићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Скупштина општине Вишеград донијела одлуку о плану кориштења јавних површина, која се односи на постављање кућица за продају сувенира.

„Том одлуком утврђене су двије локације у ужем дијелу града. Са корисницима услуга биће закључени уговори, гдје ће бити дефинисане обавезе и услови за кориштење кућица“, истакао је Ђуревић и додао да ће продавци сувенира плаћати само плацарину.

СРНА