Почео фото конкурс „Трагом душе“

04.08.2017.

Од 1. августа отворен је фото-конкурс „Трагом душе“, у оквиру пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске, с циљем промоције културних и историјских добара Републике Српске.

Координатор овог пројекта Бојана Подгорица истакла је да ће учесници током августа и септембра моћи да пошаљу фотографије и да се надмећу за вриједне награде, а укупан наградни фонд износи 2.400 КМ.

„Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету“, рекла је Подгорица.

Она је нагласила да је жири састављен од стручњака из релевантних области који ће изабрати 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије – природна добра и непокретна културна добра.

„Прикупљене фотографије ће се наћи на Викимедијиној остави, одакле ће бити слободне за преузимање и коришћење. Такође, пристигле фотографије ће употпунити остале Викимедијине пројекте – посебно `Википедију`, која је у овом моменту доступна у 296 језичких издања“, навела је Подгорица.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Данка Митровић рекла је да је ово друштво од националног и локалног значаја, као и да се бави његовањем правих српских вриједности.

„Овај пројекат промовише природне љепоте и културна добра Републике Српске и као такав се уклапа у програм нашег друштва“, истакла је Митровићева.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, а под покровитељством Викимедијине фондације, те је подржан од Републичког завода за заштиту културно­-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Музеј Републике Српске, Туристичка организација Бањалуке, Туристичка организација Бијељине, Туристичка организација Рогатице, као и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда.

Више информација о правилима конкурса погледајте на званичном сајту конкурса http://td.wikimedia.rs.ba/tragom-duse/

СРНА