Počeo foto konkurs „Tragom duše“

04.08.2017.

Od 1. avgusta otvoren je foto-konkurs „Tragom duše“, u okviru projekta Vikimedijine zajednice Republike Srpske, s ciljem promocije kulturnih i istorijskih dobara Republike Srpske.

Koordinator ovog projekta Bojana Podgorica istakla je da će učesnici tokom avgusta i septembra moći da pošalju fotografije i da se nadmeću za vrijedne nagrade, a ukupan nagradni fond iznosi 2.400 KM.

„Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim fotografijama doprinesu popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu“, rekla je Podgorica.

Ona je naglasila da je žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti koji će izabrati 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije – prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra.

„Prikupljene fotografije će se naći na Vikimedijinoj ostavi, odakle će biti slobodne za preuzimanje i korišćenje. Takođe, pristigle fotografije će upotpuniti ostale Vikimedijine projekte – posebno `Vikipediju`, koja je u ovom momentu dostupna u 296 jezičkih izdanja“, navela je Podgorica.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Danka Mitrović rekla je da je ovo društvo od nacionalnog i lokalnog značaja, kao i da se bavi njegovanjem pravih srpskih vrijednosti.

„Ovaj projekat promoviše prirodne ljepote i kulturna dobra Republike Srpske i kao takav se uklapa u program našeg društva“, istakla je Mitrovićeva.

Projekat se realizuje u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Vikimedijine fondacije, te je podržan od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno­-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Lokalni partneri u projektnim aktivnostima su: Turistička organizacija Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, Turistička organizacija Banjaluke, Turistička organizacija Bijeljine, Turistička organizacija Rogatice, kao i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Višegrada.

Više informacija o pravilima konkursa pogledajte na zvaničnom sajtu konkursa http://td.wikimedia.rs.ba/tragom-duse/

SRNA