Представљена туристичка и гастро понуда Вишеграда

22.02.2024.

Првог дана наступа Републике Српске на 45. Међународном сајму туризма у Београду промовисана је туристичка понуда Вишеграда, који се, осим већ познатим туристичким грађевинским знаменитостима, представио и богатом гастро понудом.

Вишеграђани су на штанду Републике Српске припремили богату гастро понуду, од сухомеснатих производа, пита, погача до колача, а посебна атракција била је „На Дрини ћуприја“ направљена од месних производа, иначе специјалитет хотела „Вишеград“. Вишеград је познат по ћуприји на Дрини, по двије ријеке – Дрини и Рзаву, Андрићграду, нобеловцу Иви Андрићу, Бањи „Вилина влас“ и свим природним љепотама, међу којима је манастир Добрун из 14. вијека.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да су се на Сајму туризма гастрономском понудом представили сви угоститељски објекти са свим најбољим што могу да направе.

Ђуревић је позвао све који још нису били у Вишеграду и Андрићграду да ову годину искористе да посјете ова мјеста, те додао да је Вишеград у туристичком смислу напредовао посљедњих 10 до 12 година, посебно изградњом Андрићграда.

„Авантура може да почне у Вишеграду“, рекао је Ђуревић.

Директор Туристичке организације Вишеграда Марко Божић рекао је да на Сајму туризма у Београду први пут ова туристичка организација има свој посебан штанд, у оквиру Туристичке организације Републике Српске.

Он је навео да је Вишеград на овом сајму представио два новитета и то – урађене су двије нове брошуре, од којих је једна „Иће и пиће“, са комплетном гастрономском понудом вишеградских угоститеља, а друга брошура је о представницима активног туризма на ријеци Дрини, што до сада није било.

„Вишеград као туристички град заслужује, у оквиру Туристичке организације Републике Српске, да има свој штанд, гдје ће угоститељи и хотелијери и представници активног туризма из Вишеграда имати довољно простора да представе све љепоте и садржаје Вишеграда којих има много“, додао је Божић.

Он је рекао да је ту и велики број турстичких организација, који ће имати прилику да успоставе контакте са ту-роператорима, како би привукли што већи број туристичких група у Вишеград. „Нису нама Београд и Србија значајни само као тржиште одакле долази највећи број туриста, него ми осјећамо Србију као нашу матицу и сматрамо да ријека Дрина није граница која раздваја, већ кичма која спаја два иста народа“, истакао је Божић.

СРНА