Predstavljena turistička i gastro ponuda Višegrada

22.02.2024.

Prvog dana nastupa Republike Srpske na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu promovisana je turistička ponuda Višegrada, koji se, osim već poznatim turističkim građevinskim znamenitostima, predstavio i bogatom gastro ponudom.

Višegrađani su na štandu Republike Srpske pripremili bogatu gastro ponudu, od suhomesnatih proizvoda, pita, pogača do kolača, a posebna atrakcija bila je „Na Drini ćuprija“ napravljena od mesnih proizvoda, inače specijalitet hotela „Višegrad“. Višegrad je poznat po ćupriji na Drini, po dvije rijeke – Drini i Rzavu, Andrićgradu, nobelovcu Ivi Andriću, Banji „Vilina vlas“ i svim prirodnim ljepotama, među kojima je manastir Dobrun iz 14. vijeka.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima da su se na Sajmu turizma gastronomskom ponudom predstavili svi ugostiteljski objekti sa svim najboljim što mogu da naprave.

Đurević je pozvao sve koji još nisu bili u Višegradu i Andrićgradu da ovu godinu iskoriste da posjete ova mjesta, te dodao da je Višegrad u turističkom smislu napredovao posljednjih 10 do 12 godina, posebno izgradnjom Andrićgrada.

„Avantura može da počne u Višegradu“, rekao je Đurević.

Direktor Turističke organizacije Višegrada Marko Božić rekao je da na Sajmu turizma u Beogradu prvi put ova turistička organizacija ima svoj poseban štand, u okviru Turističke organizacije Republike Srpske.

On je naveo da je Višegrad na ovom sajmu predstavio dva noviteta i to – urađene su dvije nove brošure, od kojih je jedna „Iće i piće“, sa kompletnom gastronomskom ponudom višegradskih ugostitelja, a druga brošura je o predstavnicima aktivnog turizma na rijeci Drini, što do sada nije bilo.

„Višegrad kao turistički grad zaslužuje, u okviru Turističke organizacije Republike Srpske, da ima svoj štand, gdje će ugostitelji i hotelijeri i predstavnici aktivnog turizma iz Višegrada imati dovoljno prostora da predstave sve ljepote i sadržaje Višegrada kojih ima mnogo“, dodao je Božić.

On je rekao da je tu i veliki broj turstičkih organizacija, koji će imati priliku da uspostave kontakte sa tu-roperatorima, kako bi privukli što veći broj turističkih grupa u Višegrad. „Nisu nama Beograd i Srbija značajni samo kao tržište odakle dolazi najveći broj turista, nego mi osjećamo Srbiju kao našu maticu i smatramo da rijeka Drina nije granica koja razdvaja, već kičma koja spaja dva ista naroda“, istakao je Božić.

SRNA