Све спремно за предстојећу туристичку сезону

10.05.2023.

Током претходних мјесеци туристички и угоститељски радници Вишеграда вриједно су радили на припремама за предстојећу туристичку сезону, од које се према првим показатељима очекује много више него 2022. године, а која се сматра рекордном по броју посјета.

Први лијепи дани, почетак прољећа као и васкршњи и првомајски празници примамили су туристе да посјете град на Дрини и Рзаву, тако да су претходних дана на улицама виђене и групе туриста из Кине којих није било у протекле три године. С обзиром на многа ограничења везана за путовања током пандемије ковида, Вишеград се полако враћа на стари колосјек па гости стижу или ускотрачном пругом са популарним Ћиром, кањоном Дрине крстарећи бродом „Гризли“ или аутобусима у организованим турама.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић каже да први бројеви посјетилаца уливају наду да ће и ова туристичка сезона бити више него успјешна и вјероватно ће бити оборен рекорд који је постављен претходне године.

„У сарадњи са Олимпијским центром Јахорина, Владом РС и Андрићградом имамо неколико започетих пројеката, тако да смо већ одржали састанак са једном пројектантском фирмом која је заинтересована да уради идејни пројекат будућег аква парка. Још увијек смо у фази проналажења најадекватније локације за све садржаје које ће он обухватити, с обзиром да нам је потребна велика површина“ каже Ђуревић истичући да ће сви ти садржаји умногоме допринијети даљем развоју туризма.

Ђуревић додаје да је у плану и изградња новог или потпуна реконструкција постојећег Градског стадиона.

„Узимајући у обзир да Фудбалски клуб „Дрина ХЕ“ следеће године обиљежава 100 година свог рада и постојања у плану нам је да реализујемо и тај значајан пројекат, а ако на то додамо и да је Вишеград озбиљан кандидат за организацију МОСИ-и 2025.године онда је јасно колики би значај био овог пројекта“ нагласио је Ђуревић.

Према његовим ријечима у нашу општину туристе поред бројних садржаја и чувеног моста Мехмед паше Соколовића привлачи и Андрићград, а допуњавањем нових садржаја за очекивати је да ће Вишеград сигурно бити туристички центар и поред Јахорине, Бања Луке и Требиња заузети мјесто на туристичкој мапи које му и припада.

Да је све спремно за почетак још једне сезоне потврђују из Туристичке организације Вишеград гдје је претходних мјесеци највећи акценат стављен на промоцију туристичке понуде на многим Међународним сајмовима туризма.

„Туристички радници су доста урадили на промоцији нашег града обиласком сајмова и захваљујући томе у прва три мјесеца ове године доста је већа посјећеност него у истом периоду 2022. године“ каже директор ТО Вишеград Марко Божић. Он додаје да је повећан број долазака туриста био видан током васкршњих и првомајских празника, о чему говоре и велике гужве на Граничном прелазу Вардиште.

„Како би олакшали долазак гостију и смањили гужве на оба гранична прелаза контактирали смо и одржали састанке са надлежним органима и Србије и БиХ те смо добили потврду да ће се радити на изградњи интегрисаног граничног прелаза што ће сигурно смањити гужве и олакшати долазак у наш град“ додаје Божић.

Он истиче и да ће ове сезоне бити одржане традиционалне манифестације које директно организује ТО Вишеград, а пружиће и подршку оним догађајима у којима ова установа индиректно учествује у организацији. „Нашим планом прва манифестација која окупља велики број излагача и посјетилаца и која ће бити одржана почетком јуна је „Златне руке Подриња“. Затим планом је предвиђена Вишеградска регата, традиционални скокови са вишеградске ћуприје те Дрински котлић“ потврдио је Божић.

Директор Рехабилитационог центра „Вилина Влас“ у Вишеградској бањи Радојко Сташевић истиче да су капацитети хотела скоро увијек попуњени сталним гостима који овде бораве.

„Ми имамо три програма преко којих у нашу установу долазе корисници Фонда здравственог осигурања и пензијског фонда РС, а сада је и Влада РС одобрила програм бањског лијечења за пензионере, тако да што се тога тиче наши капацитети су увијек попуњени. Такође у могућности смо да обезбједимо сву потребну понуду и услуге и туристима који ненајављени дођу на пансион па смо тако за првомајске празнике угостили групу од 13 кинеских држављања“ каже Сташевић. Он додаје и да је комплет рехабилитациони центар са околином уређен и очишћен те је самим тим и гостима пријатнији боравак у овој установи.

Рекордну посјећеност по досадашњим предрезервацијама очекују и запослени у Хотелу „Вишеград“. Директор овог објекта Александар Гавриловић каже да особље хотела улаже све напоре како би гости били задовољни и како би од ове сезоне корист имали и општина Вишеград, хотел и туристички радници. „Оно што имамо у плану то је да устаклимо љетњу терасу хотела како би она била у функцији и током зимске сезоне“ додаје Гавриловић.

Прве групе туриста од средине прошлог мјесеца у Вишеград стижу организовано крстарењем ријеком Дрином из Бајине Баште у организацији Туристичке агенције „Тара турс“.

Туристички водич Милош Нешевић каже да чувени брод „Гризли“ дринским језером кроз кањон Дрине сваког викенда довози госте у Вишеград. „Од првомајских празника повећана је заинтересованост за крстарење најљепшим кањоном у Европи тако да ћемо увести доласке три пута седмично, а од јуна план нам је да у Вишеград Гризлијем стижемо пет па ако се укаже потреба и шест пута седмично“ каже Нешовић. Он истиче да ће туристичку понуду овог краја додатно обогатити и такозвани чаробни круг. „Туристи ће коначно имати прилику да нашу регију обиђу на начин што ће из Бајине Баште бродом стићи у Вишеград, затим чувеним Ћиром кроз кањон Рзава и поред манастира у Добруну доћи до Мокре Горе и Мећавника“ додао је Нешовић.

Радио Вишеград: М. Кусмук/Б.Марковић