Andrićgrad večeras svjetski centar folklora

18.08.2022.

Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu večeras je održan Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ koji je okupio učesnike iz Mađarske, Grčke, Češke, Turske, Srbije i Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ od izuzetnog kulturnog i turističkog značaja, jer ljudi iz cijelog svijeta upoznaju našu kulturu, običaje i tradiciju.

„Ponosni smo što je Višegrad ovih dana ponovo svjetski centar folklora. Iz godine u godinu ova manifestacija pomjera granice prijateljstva zahvaljujući prije svega sjajnim učesnicima, ali i odličnoj organizaciji domaćina festivala folklora Udruženju `Era` iz Užica“, rekao je Đurević obraćajući se prisutnima.

On je naglasio da su folklor i folklorni ansambli decenijama nosioci i čuvari tradicije i kulture jednog naroda.

Predsjednik organizacionog odbora Goran Paunović rekao je novinarima da je ove godine nastupilo 1.000 učesnika iz 11 zemalja.

„Cilj festivala je upoznavanje tradicije srpskog naroda i upoznavanje ostalih kultura iz celog sveta. Moramo da upoznamo druge da bi vrednovali one koje srpska kultura ima. Srpski narod je jedinstven. Nama jeste problem što je Drina granica, a mi pokušavamo da tu barijeru sklonimo, jer tradicija nema granica“, istakao je Paunović.

Učesnica Magda iz Grčke rekla je da je sve dobro organizovano i da je jako zadovoljna, kao i da uživaju u festivalu.

Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva pravde Vlade Srbije.

SRNA