Нови живот старих фотографија Вишеграда

01.10.2020.

Захваљујући Слађану Грујичићу, заљубљенику у ријеку Дрину, Сребреничанину родом из Зворника, претходних дана на друштвеним мрежама освануле су ријетке старе фотографије Вишеграда и Подриња, којима је он кроз дигитално ретуширање и колоризацију удахнуо нови живот.
Слађан за себе каже да се његова љубав према фотографији родила још у дјетињству, најприје је то било аматерски, а касније и професионално кроз посао новинара, сниматеља и монтажера за радио и ТВ.
По његовим ријечима, рестаурацијом фотографија је почео недавно, прије неких 3 мјесеца. „Годинама скупљам старе фотографије, и захваљујући најновијој технологији обраде, са најсавременијим програмима одлучио сам да те фотографије оживим на неки начин. Желио сам да једно вријеме које је остало иза нас, на неки начин приближим овим новим генерацијама које долазе, да имају прилику погледати како је то некад изгледало, како се живјело, да старије генерације мало подсјетим на то вријеме, један мали времеплов којим могу да путују. Ако је слика много оштећена, мале резолуције и слабих пиxела, њено освјежавање и рестаурација тражи неких пет часова рада. Прву фотографију коју сам рестаурирао, била је фотографија мог града Сребренице из 1958 године.“
Након посјете Вишеграду 2012. године почео је да сакупља и старе фотографије Вишеграда и вишеградске ћуприје. „Пријатан осјећај, кад заврсим са рестаурацијом.Гледам је и кажем у себи прилично је то овако изгледало када је фотограф тог дана 1896 године кроз објектив свог апарата видјео тај моменат. “
Поред фотографије, Слађан се бави и музиком и видеом, а посебно истиче његов промотивни филм за новоосновани Национални парк „Дрина“, који је снимио прошле године.

У наставку текста погледајте  неке од старих фотографија Вишеграда које је Слађан Грујичић до сада обрадио.