Fotografije Melihe Šuškavčević i slike Tamare Vučinić Kahriman oda igri, ljubavi i slobodi

16.10.2023.

U Gradskoj galeriji u Višegradu večeras je otvorena zajednička izložba slika i fotografija Tamare Vučinić Kahriman iz Sarajeva i Melihe Šuškavčević iz Podgorice.

Meliha Šuškavčević predstavila se umjetničkom fotografijom, a u fokusu su joj portreti. Kako kaže svako od nas se sreće sa različitim ljudima i običajima pa i sa nekim stvarima na koje je umjetnik dužan ukazati kada nisu u redu. Upravo s tim ciljem nastala je, kaže, njena fotografija pod nazivom „Tuđa večera“.

„Tuđa večera je žensko dijete koje će jednog dana da ode iz porodice, da se uda, ona je nečija drugo . To je nešto prisutno u Crnoj Gori ali i u okruženju i to nije u redu. Na fotografiju sam stavila knjigu kao simbol obrazovanja jer samo ono nas može izdići iz kandži primitivizma i jaje kao simbol početka“, kaže ona istakavši da je to njen način borbe protiv društvenih anomalija.

Za velika i trajna prijateljstva nema daljina, a isto je i sa umjetnošću, kaže Tamara Vučinić Kahriman.

„Ako ova izložba ima poruku onda bi ona bila šarena lopta u bašti šljezove boje i slavi igru, dijete, ženu, slobodu, ljubav i prijateljstvo“, rekla je ona istakavši da je Višegrad njihov početak.

Nakon izložbe u gradu na obalama Drine i Rzava, uslijediće predstavljanje u Foči, Sarajevu i Beogradu.

Radio Višegrad-O. Marković