Hotelijeri i ugostitelji Srpske osnovali Udruženje „HORECA RS“

26.05.2020.

Zaštita interesa i obezbjeđivanje normalnog poslovnog ambijenta u uslužnoj oblasti prodaje hrane, pića, smještaja i slično, jedan je od zadataka novoosnovanog Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „HORECA RS“ (hoteli, restorani, kafei), koje je danas održalo prvu Skupštinu u prostorijama hotela „Courtyard by Marriott“ u Banjaluci.

Više od 50 članova je na Skupštini izabralo predsjednika i članove Upravnog odbora Udruženja.

Za predsjednika je jednoglasno izabran Dalibor Šajić, dok je za predsjednika Skupštine udruženja izabran Mišo Kuzmanović, a za potpredsjednika Aleksandar Radošević.

Skupština je izabrala i 11 članova Upravnog odbora, a kako kažu, vodili su se tim da članstvom budu zastupljene sve oblasti ugostiteljstva, kao i da bude „pokriven“ prostor cijele RS.

– Svi ugostitelji, kako god do sada bili organizovani, nisu bili sublimirani u jednu organizaciju. Pokazalo se, pogotovo u posljednja dva mjeseca, da mnogo toga nije bilo definisano. Samo jedan od primjera je da u vrijeme pandemije nismo imali nikoga da zastupa naše interese. Zbog toga smo u posljednjih dvadesetak dana došli na ideju da sve poslodavce iz ove oblasti objedinimo u jedno udruženje, rekao je Dalibor Šajić.

Na Skupštini je rečeno da je jedan od ciljeva uspostavljanje stalne komunikacije sa nadležnim Ministarstvom, te upućivanje na nedostatke ili probleme koji se mogu otkloniti na brz i efikasan način, na obostranu korist.

Članovi Udruženja će se zalagati i za podizanje svijesti o podršci i kupovini domaćeg proizvoda, te korišćenju istih u svojoj djelatnosti.

– Ovakvim odgovornim postupcima doprinosimo što većoj potrošnji koja ostaje u RS, a samim tim i našim prihodima, ističu.

Udruženje ima i brojne planove vezane za stvaranje što bolje slike o ovoj grani privrede koja zapošljava ogroman broj radnika u Srpskoj.

– Planirana je i edukacija naših članova i njihovog personala (baristi, šankeri, kuhari, poslastičari, koktel majstori), te savjetodavna podrška svim kolegama koji imaju problem u poslovanju, rekli su.

Jedan od planova, dodaju, je i saradnja sa svim dobavljačima iz oblasti HORECA na nivou regije, a radi dizanja standarda u pružanju usluga u ovoj oblasti.

– Pod dobavljačima podrazumijevamo sve firme koje se bave prodajom hrane, pića, inventara za šank, kuhinju, hemiju, pojasnili su.

Skupštini Udruženja prisustvovao je i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji je istakao da će ovakvim organizovanjem ugostitelji u RS tek sada moći da utiču na promjene u oblasti turizma.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske istakao je da je problematika ugostiteljstva izbila u prvi plan na početku pandemije, kada su među prvim bili primorani da obustave rad.

Upravni odbor: 11 članova zastupa interese kolega

Na Skupštini je izabran i Upravni odbor Udruženja, u kojem je 11 članova. Članovi Upravnog odbora su: Zlatan Tatić, Aleksandar Radošević, Mišo Kuzmanović, Goran Kurtinović, Miloš Stanišić, Aleksandar Lazarević, Dejan Ljevnaić, Duško Pantović, Zoran Preradović, Boris Regodić i Strahinja Grahovac.

http://mojabanjaluka.info