Izuzetna ponuda Višegrada na beogradskom sajmu turizma

27.02.2017.

Turistička organizacija Višegrad tradicionalno učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i može da bude ponosna svojom izuzetnom ponudom, istakla je direktor organizacije Olivera Todorović.

„Višegrad je zajedno sa Andrićgradom destinacija koja se obavezno posjećuje. Ovdje smo da predstavimo sve sadržaje koje turisti mogu da vide, prvenstveno kulturno-istorijske znamenitosti, manastire i crkve“, rekla je Todorovićeva Srni.
Ona je istakla da se ove godine promoviše i proizvod „nostalgija voz“, te „čarobni turistički“, od Zlatibora do Višegrada. „Na ovogodišnjem sajmu imamo punu podršku lokalne vlasti, a na sajmu su i predstavnici lokalne uprave“, kaže Todorovićeva.

U okviru sajamskih aktivnosti na štandu Turističke organizacije Republike Srpske potpisan je Protokol o saradnji između opština Čajetina u Srbiji i Višegrad u Republici Srpskoj.

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da je sporazum veliki događaj za Višegrad jer znači nastavak saradnje u kulturi, sportu i drugim oblastima.

„Dosadašnja saradnja je bila na visokom nivou, ali očekujem da ona bude još veća jer smo mi susjedne opštine i treba da zajedno stvaramo bolje i ljepše uslove u turističkom i svakom drugom smislu i da njegujemo prave susjedske odnose“, istakao je Đurević. On je rekao da Višegrad turistima može da ponudi mnogo, a da su najatraktivnije lokacije Andrićgrad i višegradska ćuprija, te brojni spomenici kulture.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je potpisan značajan sporazum i između Turističke organizacije zapadne Srbije i Turističke organizacije Višegrad.

„Naša dugogodišnja saradnja krunisana je ovim sporazumom. Naš zajednički proizvod je `Čarobni turistički krug` koji podrazumjeva voz `ćiro` i našu priridnu ljepoticu rijeku Drinu, koja dovodi turiste brodom od Perućca do Višegrada“, dodala je Todorovićeva.

Ona je istakla da je Andrićgrad pružio nove mogućnosti za turiste koji dolaze sa svih strana, a prema procjenama u prošloj godini je bilo više od 250.000 turista.
Todorovićeva je dodala da turizam ne poznaje granice ni među ljudima, ni među religijama, te da želja ljudi da dođu u Višegrad prevazilazi sve prepreke.

Stamatović je rekao da je na ovom primjeru pokazano da granice ne postoje i da turistički radnici teže da se povezuju međusobno i da se turistički potencijali unapređuju. On je dodao da turizam posljednjih godina naglo napreduje, te da se mora nastupati jedinstveno i širiti turističke potencijale.

„Veliki broj turista koji dolaze na Zlatibor, odlaze u Višegrad na jednodnevne i višednevne izlete i ovo će biti početak veće saradnje, uz mogućnost da nas razumeju nadležne institucije da mi moramo nastupati kao jedinstveno tržište, a da manje promovišemo strane aranžmane“, rekao je Stamatović.

Direktor Turističke organizacije zapadne Srbije Miroslav Rađen rekao je da je saradnja sa Višegradom bila dobra i ranije jer se taj grad doživljava kao sastavni dio regije. „Veliki broj turista posjećuje Višegrad jer do Višegrada turisti mogu da promijene tri prevozna sredstva, voz, autobus i brod i to je prelijepo“, dodao je Rađen. On je naveo da postoje najave brojnih turista koji planiraju da obiđu „Čarobni turistički krug“.

U okviru drugog dana sajamskog nastupa Turistička organizacija Višegrad je u saradnji sa višegradskim restoranima priredila i bogatu prezentaciju gastronomske ponude Višegrada, drinsku mladicu, mesne proizvode, domaće pite, peciva, kolače. Svoje specijalitete predstavili su višegradski restorani Kruna, Zlatna Moruna, Mandić, restoran hotela Andrićev konak, kao i pekara Pereca sa svojim izborom peciva.