Krenula regata od višegradske ćuprije

02.05.2023.

Od Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je startovala 24. po redu Memorijalna drinska regata „Vitomir Dizdarević-Admiral Kuk“ u kojoj učestvuje više od 90 veslača iz cijele Evrope.
Oni će veslati gotovo 200 kilometara do Loznice, a na cilj stižu u subotu, 6. maja.

Predsjednik Kajak kluba „Srpski veslači“ Dejan Jovanović istakao je da su veslači pristigli iz Rusije, Njemačke, Austrije, Sjeverne Irske, Mađarske, Srbije, Slovenije, a najviše ih je iz Poljske i Rumunije.

„Ovo je 15. godina zaredom kako krećemo zvanično iz Višegrada, samo smo ove godine organizovali jednu predetapu iz Setihova do Višegrada. I ovaj put veslamo pod motom `za čistiju Drinu` jer želimo da Drina uvijek ima ovako lijepu zelenu boju kao što je danas“ rekao je Jovanović.

Aleksandar Jovanović iz Loznice, koji sedmi put učestvuje na ovoj regati, kaže da je veslanje najljepšim kanjonom Evrope nezaboravno iskustvo.

„Danas veslamo do Starog broda, sutra idemo do Perućca, zatim slijede Vrhpolje, pa Mali Zvornik i cilj nam je Loznica. Vremenski najduža etapa je kroz kanjon Drine i traje sedam do osam časova“, rekao je Jovanović.

Organizator ove međunarodne regate je Kajak klub „Srpski veslači“ iz beogradskog prigradskog naselja Beli Potok.

SRNA