Manifestacija „Višegradska staza“ od 27. juna do 1. jula

23.06.2018.

Tradicionalna kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena nobelovcu Ivi Andriću ove godine biće održana od 27. juna do 1. jula u Višegradu, najavljeno je  iz Organizacionog odbora ove manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora Mladen Đurević rekao je na konferenciji za novinare da je pripremljen veoma bogat kulturno-umjetnički program i da se nada da će manifestacija biti veoma posjećena.

On je naveo da će manifestacija početi u srijedu, 27. juna, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Andriću kraj ćuprije na Drini, a istog dana u 19.00 časova u Domu kulture biće održana svečana akademija.

Član Organizacionog odbora Divna Vasić rekla je da manifestacija tradicionalno počinje umjetničkim recitalom učenika Srednje škole „Ivo Andrić“, pored spomenika Ivi Andriću.

„Centralni događaj tog dana je svečana akademija, kada se i zvanično otvara manifestacija, koja i ove godine ime značajne goste. U programu će nastupiti glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina, koji će govoriti misli iz Andrićevih djela, a nastupiće i Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva“, navela je Vasićeva.

Ona je istakla da će prigodnu besjedu održati akademik Miro Vuksanović iz Beograda.

Član Organizacionog odbora Dijana Inđić Milošević navela je da će u okviru manifestacije biti održano pjesničko veče na višegradskoj ćupriji 29. juna od 19.00 časova.

„Učesnici su iz Republike Srpske i Srbije, a ove godine svoje stihove govoriće i višegradski pjesnici“, dodala je Milošević.

Član Organizacionog odbora Stojka Mijatović rekla je da su programom predviđeni i 21. Susreti bibliotekara Republike Srpske.

Ona je dodala da će 27. juna u 13.30 časova biti otvorena izložba fotografija pod nazivom „Čudesni Andrić“.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena 1. jula koncertom grupe „Legende“.

SRNA