Održan okrugli sto o razvoju turizma

21.06.2018.

U Andrićgradu je danas održan okrugli sto o temi „Razvoj turizma u Republici Srpskoj uz podršku razvojnih agencija“.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da sve analize pokazuju da je turizam najveća razvojna šansa i da je to brzorastuća grana.
On je naglasio da razvojne agencije imaju dobre kapacitete za pisanje projektnih prijedloga prema međunarodnim donatorima, da bi dobili sredstva od međunarodnih fondova.
„Andrićgrad je izabran kao divno mjesto u blizini granice sa Srbijom i zato smo ovdje. Na nama je danas da, uz podršku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Olimpijskog centra `Jahorina`, razmatramo kako da stavimo sve kapacitete u punu funkciju razvoja turizma“, istakao je Đukić.
Đukić je dodao da je okrugli sto, s ciljem razmatranja uloge ovih agencija u razvoju turizma, kao i uloge turizma u lokalnom i regionalnom razvoju organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća zajedno sa Razvojnom agencijom iz Srbije.
Viši savjetnik regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ iz Užica Miroslav Ivanović rekao je da su regionalne razvoje agencije u Srbiji prepoznate kao ključni nosioci projektnog razvoja turizma.

Direktor višegradske Turističke organizacije Olivera Todorović navela je da je opština Višegrad svojim strateškim razvojnim planovima pokazala da turizam spada u razvojne šanse i da im je dala prednost.
„Ovakav projekat pokazuje da je to šansa za sve ostale pokretačke snage u ekonomskom smislu. Andrićgrad je prekretnica za razvoj Višegrada u dijelu koji je inicirao razvoj malih preduzetničkih djelatnosti, a onda i ugostiteljskih“, navela je Todorovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama biti pronađen način da se poboljša turistička infrastruktura i tako unaprijede sadržaji koji su neophodni.
Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici razvojnih agencija Srpske i Srbije, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Turističke organizacije Srpske, opštine Višegrad, te sa univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

SRNA