Održano “Savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“

21.06.2018.

U organizaciji Turističke organizacije Republike Srpske juče je u Lovnici, Šekovići, održan skup “Savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“
Skup je zvanično otvorio Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, rekavši da vjerski turizam zahtijeva mnogo odricanja i pažnje, kao spoj prostora i kulture, odnosno vjere jednog naroda.
“Ovdje smo danas u prelijepom prostoru manastira Lovnica koji zaslužuje da bude promovisan na ovaj način, kao i mnogi drugi objekti koji se nalaze širom Republike Srpske. Želimo danas da pokažemo najbolje načine kako da razvoj vjerskog turizma predstavimo svima koji su uključeni u njegovu promociju u Republici Srpskoj“, naveo je ministar Gluhaković.
Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da su Šekovići izabrani za domaćina današnjeg skupa zbog svojih manastira koji imaju dugu tradiciju i predstavljaju veliki turistički potencijal.
Na skupu na kojem su učestvovali predstavnici turističke privrede i stručnjaci iz oblasti turizma istaknuto je da je za bolju valorizaciju vjerskog turizma neophodna odgovarajuća infrastruktura.
U prvom dijelu skupa predavanja s temom vjerskog turizma održali su dr. Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i tuizma RS, prof. dr. Ostoja Barašin, Mr. Milica Kotur i prof.dr. Ljubiša Preradović.
U drugom dijelu skupa predstavnici turističkih organizacija Trebinja, Višegrada, Bijeljine i Banja Luke predstavili su najznačajnije vjerske objekte Republike Srpske.
Na jučerašnjem skupu predstavljena je i karta pravoslavnih manastira u BiH koja je štampana na srpskom i ruskom jeziku, a takođe je najavljeno i održavanje velike međunarodne konferencije o vjerskom turizmu u mjesecu septembru.