Voz „Ćiro“ ozvaničio početak vožnje u ljetnoj sezoni

20.05.2023.

Turistički voz „Ćiro“ stigao je danas sa turistima sa Mokre Gore na željezničku stanicu u Višegrad i tako ozvaničio početak vožnje u ljetnoj sezoni na uskotračnoj pruzi.

Upravnik Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“ Aleksandra Milutinović rekla je Srni da je ovo prvi dolazak ove godine i da je voz ponovo pokrenut na inicijativu željeznica Republike Srpske i Srbije.

„Imali smo danas veliki broj gostiju koji su se prevezli od Mokre Gore do Višegrada. Stigli smo bezbedno, imali smo prijatno putovanje, sa pauzom u manastiru Dobrun“, navela je ona.

Ona je dodala da će turisti nastaviti šetnju Višegradom i obići značajne turističke lokalitete.

„Potom presjedamo na brod `Grizli` i spuštamo se rekom Drinom do Perućca“, dodala je Milutinovićeva.

Ona je naglasila da je na obostranu želju zaživio „Čarobni turistički prsten“ – najvažniji turistički proizvod koji podrazmijeva vožnju vozom od Mokre Gore do Višegrada, presjedanje na brod i spuštanje rijekom Drinom do Perućca, odnosno spajanje Tare, Zlatibora i ovog kraja.

Direktor agencije „Tara turs“ Goran Glišić rekao je Srni da je nakon dugog niza godina danas prvi put realizovan polukomercijalni program – „Čarobni turistički prsten“.

„Plan agencije `Tara turs` je da bar jednom sedmično u predsezoni realizujemo ovakav program, a u sezoni i više u zavisnosti od potreba“, istakao je Glišić.

Anika Dimoski iz Beograda, koja je u Višegrad došla vozom, istakla je da je iskustvo prelijepo, da ova vožnja pokazuje da su Srpska i Srbija jedna zemlja i da je ovo veliki put ka njihovom razvoju.

Za vrijeme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada iz vagona sa drvenim klupama i autentičnom lokomotivom putnici imaju priliku da sagledaju bogatstvo i ljepotu prirode ovog kraja, ali i da posjete znamenitosti, kao što su Most na Drini, manastir Dobrun i Andrićgrad.

Ovim vozom godišnje se preveze više od 70.000 turista, od kojih veliki broj stranaca.

Vožnja „Šarganskom osmicom“, koja je dio redovne turističke ponude Mokre Gore, jedan je od faktora zahvaljujući kojima se ovo selo svrstava u najposjećenija turistička mjesta u Srbiji.

SRNA